Постинг
25.01.2021 09:19 -
ТУРЦИТЕ в Историята ++++++
ТУРЦИТЕ В ИСТОРИЯТА / TARİHTE TЬRKLER 28 февруари 2018 г. ·
ДРЕВНИТЕ ТЮРКИ * ЙОГУРТ – КИСЕЛОТО МЛЯКО / Част - I
/ ЕТИМОЛОГИЯ И ИСТОРИЯ
Темата за киселото мляко е често коментирана тема и доста пъти е ставала обект на спорове за произхода на киселото мляко, като възниква въпросът: "Чий е този продукт?". Претенденти в този спор са предимно балканските народи като турците, гърците, българите и сърбите, както и руснаците и др. Киселото мляко (на турски: yoğurt) е млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментация на кисело мляко – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Тази ферментация протича благодарение на взаимната връзка между двете бактерии, които не могат една без друга и оцеляват само ако са заедно. Не е възможна ферментация при наличие на само една от бактериите. Всяка една от двете бактерии има своята роля в процеса на ферментацията.
Тези бактерии са от растителен произход. Смята се, че впоследствие на установен контакт на животните с растенията по време на паша, бактериите са полепвали по вимето на животното и при доене са попадали в прясното мляко, като така ставало възможно образуване на кисело мляко.
Предполага се, че киселото мляко води своето начало от млечнокиселата напитка "kımız" /къмъз/ (кумис), която тюрките в Средна Азия приготвяли от кобилешко мляко. Кумисът е бил една от основните храни на древните тюрки, които обитавали обширните територии на степите и планините на Централна Азия. Тюрките водели номадски (подвижен) начин на живот и основният им поминък е бил скотовъдството, като обикновено отглеждали – коне, овце, кози, и по-рядко якове и камили. По време на походи, те съхранявали млякото в "tulum" (тулуми – овчи стомаси, търбуси) или в "tağarcık" (тагарджъци – кози кожени торби, мехове). Под въздействието на слънчевата топлина и наличието на микрофлора в млякото протичала млечнокисела ферментация, в резултат на което се получавало кисело мляко. Тюрките забелязали, че по този начин млякото придобива гъст вид и има леко кисел вкус. След като консумирали млякото, напълвали "стомасите" отново с прясно мляко, а остатъкът от кисело мляко в тулума служел за закваска. По този начин тюрките неволно открили киселото мляко, което нарекли "йогурт". Думата "yoğurt" в турския език се пише с "ğ" (меко "г"), което не се чете и се произнася като "йоурт". Учени-лингвисти смятат, че думата "yoğurt" произлиза от глагола "yoğurmak" (месене, пресичане до сгъстяване) или пък е свързана с думата "yoğun" , която означава – гъст, плътен.
Използването на кисело мляко от турците /тюрките/ през средновековието се споменава в книгите "Диван-ъ Люгат"ит Тюрк" (Речник на тюркския правоговор) на Махмуд Кашгарѝ и "Кутатгу билиг" (Знания за щастието) на Юсуф Хас Хаджиб, написани през XI в. И двата текста споменават думата "йогурт" в различни раздели и описват неговото използване от номадските турци. Съществуват и писмени сведения за киселото мляко по българските земи още от VIII в. под името Йогурт, пренесено вероятно от прабългарите, които са полуномадски тюркски народ, дошли от Западна Азия.
В Западна Европа киселото мляко става известно през XVI в., благодарение на френския крал Франсоа I. Кралят страдал от тежка и нелечима диария. Той помолил за помощ своя съюзник османския султан Сюлейман Великолепни. Той му изпратил лекар, който занесъл със себе си кисело мляко, взето от най-благоприятния район на Балканските провинции на империята. Цариградският лекар успял да излекува краля с диета от кисело мляко. В знак на благодарност френският крал разпространил вестта из Европа за храната, която успяла да го изцери.
В началото на XX в. известният руски учен-биолог Иля Мечников (1845 - 1916) работи като лаборант в най-прочутия за времето си Парижки институт "Пастьор" (оттук идва и наименованието "пастьоризирано мляко"). Той прави изследвания върху причините за стареенето на човека. Мечников установява, че при храненето белтъчните вещества от храната се разграждат под действието на гнилостни бактерии в дебелите черва и причиняват отравяне на организма и довеждат до ранна смърт.
Той доказва, че единствената храна, която може да ограничи развитието на гнилостните бактерии в червата е киселото мляко. С това се стига до извода, че хората, които консумират кисело мляко живеят по-дълго. Мечников посочва, че най-много столетници има в България, като в планината Родопи столетниците са най-много.
На второ място по дълголетност идва Турция, на 3-то място е Колумбия, на 4-то е Бразилия, на 5 – Швеция, на 6 – Русия, на 7 – Белгия, на 8 – Франция и Германия, на 9 – Швейцария и Англия, което се дължи на консумацията на кисело мляко.
Убеден в превъзходните качества на киселото мляко като хранителен продукт, през последните 10 години от живота си Мечников редовно консумирал кисело мляко. По същото това време, когато Мечников провежда своите изследвания, българинът Стамен Григоров (1878 - 1945), който е бил студент по медицина в Женевския университет, предприел изследване върху българското кисело мляко. Той пръв е проучил микрофлората на киселото мляко и през 1905 г. е установил, че подквасването се дължи на една пръчковидна и една кълбовидна бактерия. Първата бактерия е кисела, а втората е сладка. През 1907 г. пръчковидната бактерия е била наречена Lactobacillus bulgaricus, в чест на българския учен. А през 1917 г. датският учен Сигурт Орла-Йенсен (1870 - 1949) доказва, че при производството на кисело мляко, освен Lactobacillus bulgaricus участват и коки (кълбовидни микроорганизми), наречени от него Streptococcus Thermophilus.
През тези години всички претендиращи страни, производителки на кисело мляко започнали да си оспорват заслугата за произхода на киселото мляко. Бактерията, която способствала за получаването на киселото мляко била наречена Thermobacterium bulgaricum, турците я нарекли "Bacterium turcum", арменците я наричали "Bacterium matzun", в Швейцария е била наречена "Bacterium helveticum", в Русия "Bacterium orenburgi" и т.н.
Иля Мечников (1845 - 1916) – руски биолог, физиолог и патолог
Нобелова награда за физиология или медицина (1908) |
/Следва продължение/
Гощавка с йогурт /Средна Азия )
речник:
Tağarcık /тагарджък/ (козя кожена торба – мях) за кисело мляко, извара или сирене /Турция/.
Tulum /тулуми/ (търбуси) със сирене /Турция/.
Номадският начин на живот на древните тюрки в Средна Азия.
Тагове:
Вълнообразно
Eвтин търговски трик в моловете може да ...
Най-бързата вечеря - яйца по панагюрски
Патладжан на фурна
Най-бързата вечеря - яйца по панагюрски
Патладжан на фурна
Следващ постинг
Предишен постинг
некои, болгАрии, си мислеха,може би, че йогурт,е мн модерноо..
и,идва от Западна Германия..)
/слушам, тук там, го използуват...
цитирайи,идва от Западна Германия..)
/слушам, тук там, го използуват...
HOSH GELDiNIZ (хош гельдиниз) или HOSH GELDIN,- что равносильно русскому «Добро пожаловать!» (первое — в уважительной форме или форме множественного числа, второе — на «ты», по-дружески).
цитирайА някои приравняват патриотизма с претенциите, че българите сме дали киселото мляко на света. Глупавата или невежа претенция не е патриотизъм, а злепоставяне.
Поздрави!
цитирайПоздрави!
4.
fun1001 -
...във форумите, върви масова дебилизация/и успиване/на широките нар.маси)
25.01.2021 10:40
25.01.2021 10:40
vmir написа:
А някои приравняват патриотизма с претенциите, че българите сме дали киселото мляко на света. Глупавата или невежа претенция не е патриотизъм, а злепоставяне.
Поздрави!
Поздрави!
Здравей, Юлия. Изчетох темата и доста ме изненада, че Турция е на второ място в Европа по дъ;лголетие. Излиза, че киселото мляко има по-голямо значение, отколкото предполагах.
Поздрави!
цитирайПоздрави!
се намира на едно недотам благоприлично място в женското тяло и това е отличен начин да се обясни подквасването на млякото :). Сиренето се получава с подсирване от късче от стомаха на младо животно - сукалче, т. нар. сирищна мая. Отново микроорганизми се грижат да се получи краен продукт. Прясното мляко не е било усвояемо от възрастен човешки организъм. След тези обработки човекът е получил качествен източник на протеини с приятни вкусови качества. Подобни на нашето кисело мляко продукти са югурт и кефир, кефирът е неприятен на вкус за повечето ни сънародници (или те поне така си мислят) :):):). Харесвам го много :).
цитирайbarin написа:
Здравей, Юлия. Изчетох темата и доста ме изненада, че Турция е на второ място в Европа по дъ;лголетие. Излиза, че киселото мляко има по-голямо значение, отколкото предполагах.
Поздрави!
Поздрави!
...Благодаря,иване!
мн ми хареса,също така..твоят Пост за народните танци))
за много години...живи,здрави,и прави..
нека, Мир и берекет, да има..
Реших малко различно да напиша, Юлия. Стига само история.
Успешна година и на теб!
цитирайУспешна година и на теб!
http://www.notmilk/
https://www.zdravjivot/8402/%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/
:)
цитирайhttps://www.zdravjivot/8402/%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/
:)
10.
fun1001 -
https://www.facebook.com/%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%A6%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%92-%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF%D0%A2%D0%90-TAR%C4%B0HTE-T%C3%9CRKLER-1755
25.01.2021 11:37
25.01.2021 11:37
а, това, е стр във Фейсбук, която мисля, да разгледам..
ТУРЦИТЕ В ИСТОРИЯТА / TARİHTE TЬRKLER
https://www/%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%A6%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%92-%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF%D0%A2%D0%90-TAR%C4%B0HTE-T%C3%9CRKLER-1755034191438439/
11.
fun1001 -
Бляко,ние, тук говорим за киселото мляко! пак, бързаш..пред майка си)
25.01.2021 11:50
25.01.2021 11:50
Прясното мляко, убива, твъpди влиятелната Екоaктивиcтка Ейpин Джейkънc.
популярната веганка, има почти 60 000 последователи в ютюб.
)))))
блякоо, кака ти, е изчела тезз неща...ехее преди 20г Тубата, не беше родена!
Жива храна/ Вадим Зеланд..
Копирано от https://www.168chasa/article/5256317 © www.168chasa
цитирайпопулярната веганка, има почти 60 000 последователи в ютюб.
)))))
блякоо, кака ти, е изчела тезз неща...ехее преди 20г Тубата, не беше родена!
Жива храна/ Вадим Зеланд..
Копирано от https://www.168chasa/article/5256317 © www.168chasa
Най-напред общото между тюрки и турци е само религията и от части език и писменост.След това някогашните т.н. тюрки са живеели заедно с древвните предци на българите, които са опитомили коня и са имали оседнал начин на живот - нито полу, нито номадски и където са отсядали са създавали държави. В историята няма нито един спомен за държава тюркия. Относно продукта кисело мляко освен съчинения без карнтинка няма - ат ето какво пише в уикипедия : Древна Тракия разполагала с плодотворна почва, богата растителност и добри пасища. Всичко това допринесло да се развие цветущо овцевъдство. И поради това основното домашно животно на траките била овцата. Траките забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително от прясното. Чрез прибавяне на прокиснало мляко в прясно сварено получили продукт известен като квасено мляко или „прокиш“.
Предполага се че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис“, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселили на балканския полуостров и възприели отглеждането на овце започнали да правят „кумис“ и от овче мляко. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името „катък“, като подквасвали прясно овче мляко с „размивка“ от сирене. Този продукт обикновено се приготвял в края на лятото, когато млякото е с по-високо съдържание на сухо вещество. Уйгурите, живеещи в областта Синджан в Северозападен Китай и днес наричат киселото мляко „кътхък“. Те го приготвят както от кобилешко, така и от овче мляко. Този факт, който може лесно да бъде проверен, заедно с теорията за първоначалните местообиталища на прабългарите, навежда към теорията за прабългарския произход на киселото мляко. За това като българин не само не се притеснявам от останалите народчета и държавици от континента, които само са си присвоявали от някогашните българи де що могат и днес докарват от десет баира вода, за да доказват, че те са открили топлата вода , а всячески се опитвам да заслужа и защитя съдържанието и честта на думата бълг
цитирайПредполага се че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис“, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселили на балканския полуостров и възприели отглеждането на овце започнали да правят „кумис“ и от овче мляко. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името „катък“, като подквасвали прясно овче мляко с „размивка“ от сирене. Този продукт обикновено се приготвял в края на лятото, когато млякото е с по-високо съдържание на сухо вещество. Уйгурите, живеещи в областта Синджан в Северозападен Китай и днес наричат киселото мляко „кътхък“. Те го приготвят както от кобилешко, така и от овче мляко. Този факт, който може лесно да бъде проверен, заедно с теорията за първоначалните местообиталища на прабългарите, навежда към теорията за прабългарския произход на киселото мляко. За това като българин не само не се притеснявам от останалите народчета и държавици от континента, които само са си присвоявали от някогашните българи де що могат и днес докарват от десет баира вода, за да доказват, че те са открили топлата вода , а всячески се опитвам да заслужа и защитя съдържанието и честта на думата бълг
13.
fun1001 -
моля,не ми цитирайте 2/3 от Уики, заболява ме глава..а, къде е таз Държава Тракия?
25.01.2021 20:03
25.01.2021 20:03
12. tres1 - Някои пояснения
19:39
Най-напред общото между тюрки и турци е само религията и от части език и писменост.След това някогашните т.н. тюрки са живеели заедно с древвните предци на българите, които са опитомили коня и са имали оседнал начин на живот - нито полу, нито номадски и където са отсядали са създавали държави. В историята няма нито един спомен за държава тюркия.
https://www.wikiwand/bg/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F
Тракия на гръцки: ...../Траки, на турски: Trakya, Тракя, на латински: Thracia, Трация) е историко-географска област в Югоизточна Европа, която в днешно време обхваща Южна България, Североизточна Гърция и европейската част от Турция. Българската част на Тракия е известна като Северна Тракия, настоящата турска като Одринска или Източна Тракия, а настоящата гръцка като Беломорска или Западна Тракия. Жители на областта в древността са траките, от които тя носи името си, а днешните и обитатели – българи, турци и гърци, по името на географския район в който живеят, понякога са наричани и тракийци.
цитирайТракия на гръцки: ...../Траки, на турски: Trakya, Тракя, на латински: Thracia, Трация) е историко-географска област в Югоизточна Европа, която в днешно време обхваща Южна България, Североизточна Гърция и европейската част от Турция. Българската част на Тракия е известна като Северна Тракия, настоящата турска като Одринска или Източна Тракия, а настоящата гръцка като Беломорска или Западна Тракия. Жители на областта в древността са траките, от които тя носи името си, а днешните и обитатели – българи, турци и гърци, по името на географския район в който живеят, понякога са наричани и тракийци.
Тя е там където са нейните кръстници - някогашните "елини". Колкото те са имали държава, толкова и Тракия е била държава. Иначе ареала обитаван от т.н. тракийци е доста по-голям от географският, който цитирате. Та местните жители на тази област, преди появата на кръстниците им са били известни под общо название беласги - разбиращи от земеделие, скотовъдство, мореплаване и ред други неща. Та и конете са били опитомени от тях - не от тюрки.
цитирай...ще проследя вашата мисъл..
..но аз мисля, да продължа..с Пантюркизма, и ПанСлавянизма )
поздрави, Юлия
цитирай..но аз мисля, да продължа..с Пантюркизма, и ПанСлавянизма )
поздрави, Юлия
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене