Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02 20:55 - ...КОИ са т.н.МОРСКИ народи (от СЕВЕР
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 308 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 23.02 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

предговор:
В етнонимите на много от народите на Стария свят е вложено съдържание, определено от тяхната историческа съдба. Най-често, буквалният превод на етнонима няма нищо общо с вложената в него семантика. Много често самоназванието на много народи произлиза от думата "човек, мъж", както е при немците (дойч), китайците (хон), циганите (ром), финландците (суома), хуните и други сибирски народи, и др. В други случаи, самоназванието на народа е произлязло от някакъм топоним (място, географска област), но в последствие в него е вложен смисъл, който отразява важна черта от тяхната душевност, първоначална религия, митология и история [Джемшид Сайяр. В кн.: Култура и литература на древен Иран. стр. 23]. Например, името перси идва от името на областта Парсуа близо до езерото Урмия, но като етноним има смисъл на "широкогръд юнак". Етнонимът "мидиец" произлиза от "Мада" (страна, място), но е зареден със смисъла "опиянен, яростен в боя". Друг древен етноним, "данаец" в египетските източници се обяснява като определение за един от "морските народи" – даунава.

https://www.forumnauka.bg/topic/5189-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8/
 

Смята се, че през ХIХ век - ХVIII век пр.н.е. индо-европейски народи влезли в голямо обединение на разнородни племена – заедно със семити и хурити, което завладяло Сирия, Палестина и Синай, а от там - и Египет. Водачите на това обединение се наричали хиксоси. От къде са дошли тези индо-европейски народи? Възможно е те да са част от народите, нахлулми в Мала азия от Тракия, но може би по-вероятно е те да са дошли от Кавказ.

Около 1300 г.пр.н.е земетресение разрушило Троя. Започнали преселвания на народите от Балканския полуостров, предизвикани вероятно от природните бедствия, а може би и поради пренаселване на региона, което пък е следствие от развитието на цивилизацията. Впрочем, по това време е изнамерено желязото! Отново някои народи получават огромно преимущество прел другите! Историците споменават в числото на преселниците имената на траки, мизи, армено-фригийци, дини, ликийци, филистимляни, чакара, тирсени /етруски/, сарди, ахейци и йонийци.

Те се придвижват не само по суша, но и по море, поради което биват наричани "морски народи". Преселението от края на II хилядолетие с право може да бъде наречено "велико", тъй като обхванало голяма територия и повлияло на историята на много страни и народи. Епизод от преселението е била може би знаменитата Троянска война, водена в края на ХIII век пр.н.е. /1240 -1230 г.пр.н.е според "История древнего востока", или 1194 - 1184 г.пр.н.е. според други датировки/. По време на Великото преселение се прехвърлят в Мала Азия и създават свое царство фригите. Те помагат на троянците във войната против гърците, а след разгрома на Троя присъединяват нейните територии към държавата си. Фригите продължават завоеванията си на изток, където превземат и унищожават Хетската държава в 1190 г.пр.н.е. Някъде по това време от фригийските племена се отделят арменците, за да заживеят отделно в днешните си земи от XII век пр.н.е. Мизите се появяват по горното течение на реките Ефрат и Тигър, откъдето ги отблъснала армията на Асирия около 1150 г. пр.н.е.

 

 За да нападнат и превземат Египет "Морските народи" се съюзили с либийските племена. /Едно от местата, където се заселила част от балканските народи са земите край езерото Тритон. Днес от това езеро е останала само сухата падина Шот-ел-Джерид в южен Тунис. Там около 1300 г. пр.н.е. се появяват бронзови оръжия, характерни за микенската цивилизация. Предполага се, че заселниците заедно с местното население са се притекли на помощ на "морските народи" в решителните битки./ Балканските народи достигат Египет в 1225 г.пр.н.е, когато малка група от тях бива отблъсната.
Около 1200 г. пр.н.е. вече по-голяма армия се опитва да превземе страната на фараоните, но също претърпява неуспех . През 1191 г. пр.н.е. войната започнала отново. Египет бил ударен от две страни, а флотът на балканските народи блокирал делтата на Нил. Станала най-голямата битка в древната история на човечеството. В нея армията на Рамзес III
/1198 - 1168 г.пр.н.е./ успяла да разбие "морските народи" по суша и по море. Египет се запазил като държава, но загубил Сирия и Палестина, където се установили два от "морските народи" - чакара и филистимляните.


Хиксосите, завоевателите на Древен Египет се оказаха бунтовници имигранти image Египетският фараон Яхмос I разбива хиксосите в битка. Кредит: Wikimedia Commons


  
  През ХIII век пр.н.е. започва Великото преселение на балканските народи. Огромна маса от различни народи потегля на юг и на изток. Хетската империя бива пометена. Египет и Асирия успяват да се запазят с цената на големи усилия. Нахлуването на ариите в Индия е датирано от историците съвсем приблизително - края на II - началото на I хил. пр.н.е. Вижда се, че по време то следва Великото преселение. Следва го и по посока. Според историците ариите са дошли в Индия от Иран. Ако проследим пътя на фриги, арменци и мизи, ще видим, че те достигат до Иран.

По-нататък просто не е имало кой да документира походите им и ако са продължили нататък, то е останало неизвестно за нас. Затова пък се знае, че в същото време в Северен Иран се появяват първите индоевропейци - мидийците. От там през следващите векове индоевропейците се разпространяват в Индия и Средна Азия. Прави впечатление сходството на имената МИЗИЯ и МИДИЯ, МИЗИ и МИДИ /мидийци/. Както вече писах, Малко преди началото на Великото преселение Митани е разгромена от хети и асирийци. После в земите й нахлуват мизите. Може би тези бедствия са тласнали тамошните хора на изток – към Иран и към Индия?

1.

Смята се, че през ХIХ век - ХVIII век пр.н.е. индо-европейски народи влезли в голямо обединение на разнородни племена – заедно със семити и хурити, което завладяло Сирия, Палестина и Синай, а от там - и Египет. Водачите на това обединение се наричали хиксоси. От къде са дошли тези индо-европейски народи? Възможно е те да са част от народите, нахлулми в Мала азия от Тракия, но може би по-вероятно е те да са дошли от Кавказ.

Хиксосите управлявали над 108 години Египет – от около 1700 г. преди н.е. Именно те запознали египтяните с коня и въвели колесният транспорт в страната [3]. Но хиксосите не били единни и в началото на ХVI век те били прогонени от страната. По същото време, от север хетите започнали походи срещу хиксосите в Сирия. Къде биха могли да отстъпят те? Само на изток. Но точно по това време на територията на горното течение на реките Тигър и Ефрат се появява царството Митани (Ханигалбат). Може да се предположи, че тя е основана от отстъпващите хиксоси. Още повече, че далеч не всички «хиксоси» са отишли в Египет. Много от тези народи са останали на територията от Средиземно море до планините на Иран. Даже една част от тях – каситите – се насочва на юг, към Вавилон. Още през 1742 г. до н.е. (преди завземането на Египет) каситския вожд Гандаш нахлува във Вавилония и обявява себе си за "цар на четирите посоки на света". Тогава това оше не съответствало на реалното положение, но в 1595 г. до н.е. Вавилон бил окончателно превзет и там се установила задълго каситска династия. Каситите се възползвали от поход на хетите, които в същата година завзели и разорили Вавилон. За да стигнат до великия град, хетите е трябвало да минат през земите на своите врагове – хиксосите. Това ме кара да мисля, че по това време още не е имало единна Митанийска държава, която да им се противопостави. Впрочем, именно завоевателните походи на хетите може да са дали необходимия тласък за обединяване на азиатските хиксоси в единна държава. Държавата Митани е съществувала от ХVI до началото на ХIII век пр.н.е. в земите по горното течение на Тигър и Ефрат. До края на ХV век тя е принудена да води войни срещу хетите. След смъртта на цар Тушрата в Митани започнали вътрешни междуособици. Това позволило на царят на хетите Супилулиума около 1400 г. до н.е. да разгроми Митани и да покори Сирия. До тогава Асирия била подчинена на Митани, но след разгрома асирийците отхвърлят тази зависимост и започват на свой ред настъпление срещу бившия сюзерен. Асирийският цар Ададнерари I (1307 - 1275 гг. до н. е.) успял дори да свали царя на Митани Васашата и да присъедини към Асирия земите му. След смъртта му митанийците отхвърлили властта на Асирия. Синът на Ададнерари I, ассирийският цар Салманасар I (1275-1245 гг. до н.е.) започнал своето управление със поход против митаннийците и техните тогавашни съюзници - хети и арамеи. По време на този поход асирийската армия попаднала в обкръжение, и останала без вода и продоволствие. Само благодарение на полководческия талант и решителността на Салманасар I, на асирийците се удало да пробият линията на обкръжение и да нанесат съкрушителен удар по противника. В резултат на тази победа асирийците взели в плен над 14 хиляди души и заели девет митанийски градове, в това число и Насибин – резиденцията на последния митанийски цар Шатуара II. От тогава царство Митанни прекратило своето съществуване [4]. Цялото Горно Междуречие било присоединено към Асирия.

 

Историците са доказали, че в древното царство Mитани е живял народ, твърде сходен с индийските арии. Според "Всемирная история" /том I, стр.316/ там са установени редица типично индийски собствени имена, в това число и имената на членовете на царската династия. Споменават се индийски богове като Индра, Варуна и братята Ашвини. В трактата на митаниеца Киккули за коневъдството има редица индийски думи. С падането на Митани може да се свърже едно важно за световната история събитие - заселването на ариите в Индия.

 

През ХIII век пр.н.е. започва Великото преселение на балканските народи. Огромна маса от различни народи потегля на юг и на изток. Хетската империя бива пометена. Египет и Асирия успяват да се запазят с цената на големи усилия. Нахлуването на ариите в Индия е датирано от историците съвсем приблизително - края на II - началото на I хил. пр.н.е. Вижда се, че по време то следва Великото преселение. Следва го и по посока. Според историците ариите са дошли в Индия от Иран. Ако проследим пътя на фриги, арменци и мизи, ще видим, че те достигат до Иран. По-нататък просто не е имало кой да документира походите им и ако са продължили нататък, то е останало неизвестно за нас. Затова пък се знае, че в същото време в Северен Иран се появяват първите индоевропейци - мидийците. От там през следващите векове индоевропейците се разпространяват в Индия и Средна Азия. Прави впечатление сходството на имената МИЗИЯ и МИДИЯ, МИЗИ и МИДИ /мидийци/. Както вече писах, Малко преди началото на Великото преселение Митани е разгромена от хети и асирийци. После в земите й нахлуват мизите. Може би тези бедствия са тласнали тамошните хора на изток – към Иран и към Индия

 

2.

Около 1300 г.пр.н.е земетресение разрушило Троя. Започнали преселвания на народите от Балканския полуостров, предизвикани вероятно от природните бедствия, а може би и поради пренаселване на региона, което пък е следствие от развитието на цивилизацията. Впрочем, по това време е изнамерено желязото! Отново някои народи получават огромно преимущество прел другите! Историците споменават в числото на преселниците имената на траки, мизи, армено-фригийци, дини, ликийци, филистимляни, чакара, тирсени /етруски/, сарди, ахейци и йонийци. Те се придвижват не само по суша, но и по море, поради което биват наричани "морски народи". Преселението от края на II хилядолетие с право може да бъде наречено "велико", тъй като обхванало голяма територия и повлияло на историята на много страни и народи. Епизод от преселението е била може би знаменитата Троянска война, водена в края на ХIII век пр.н.е. /1240 -1230 г.пр.н.е според "История древнего востока", или 1194 - 1184 г.пр.н.е. според други датировки/. По време на Великото преселение се прехвърлят в Мала Азия и създават свое царство фригите. Те помагат на троянците във войната против гърците, а след разгрома на Троя присъединяват нейните територии към държавата си. Фригите продължават завоеванията си на изток, където превземат и унищожават Хетската държава в 1190 г.пр.н.е. Някъде по това време от фригийските племена се отделят арменците, за да заживеят отделно в днешните си земи от XII век пр.н.е. Мизите се появяват по горното течение на реките Ефрат и Тигър, откъдето ги отблъснала армията на Асирия около 1150 г. пр.н.е.

 3

За да нападнат и превземат Египет "Морските народи" се съюзили с либийските племена. /Едно от местата, където се заселила част от балканските народи са земите край езерото Тритон. Днес от това езеро е останала само сухата падина Шот-ел-Джерид в южен Тунис. Там около 1300 г. пр.н.е. се появяват бронзови оръжия, характерни за микенската цивилизация. Предполага се, че заселниците заедно с местното население са се притекли на помощ на "морските народи" в решителните битки./ Балканските народи достигат Египет в 1225 г.пр.н.е, когато малка група от тях бива отблъсната. Около 1200 г. пр.н.е. вече по-голяма армия се опитва да превземе страната на фараоните, но също претърпява неуспех [23]. През 1191 г. пр.н.е. войната започнала отново. Египет бил ударен от две страни, а флотът на балканските народи блокирал делтата на Нил. Станала най-голямата битка в древната история на човечеството. В нея армията на Рамзес III /1198 - 1168 г.пр.н.е./ успяла да разбие "морските народи" по суша и по море. Египет се запазил като държава, но загубил Сирия и Палестина, където се установили два от "морските народи" - чакара и филистимляните.

 Филистимляните са ни добре известни от Библията, където се описват войните, които водили с евреите в продължение на векове за господство над земите на днешен Израел. От тях е останало името "Палестина". Библията пише, че филистимляните са тръгнали от Крит, но според учените островът е бил само междинен пункт в преселението им. А.М.Кондратов посочва в книгата си "Атлантиды моря Тетис" че на брега на древния Епир е имало пристанище, наречено Палайсте, или Палайстинос, а долното течение на река Струма се е наричало в онези времена Палайстинос. От тези места са тръгнали филистимляните, или поне са минали от там преди да нападнат Крит.

През ХIII век пр.н.е. започнали нови преселения на пеласгите. Две поколения преди Троянската война Евандър от Аркадия основал Паланциум /на територията на днешния Рим/, а дядото на Еней - Капис основал град Капуа до Неапол. След Троянската война част от победените троянци отплували с 20 кораба към Италия, водени от Еней. Там основали град Лавиний, а 30 години по-късно - и град Алба Лонга. Някъде по това време /ХIII - ХII век пр.н.е./ жителите на Ассува /Лидия/ също се отправят съм Италия. Според античните автори те били водени от Тирен /Тирсен/ - син на царя на Сарди Атис. По негово име те били наречени тирени /тирсени/ и дали името си на Тиренско море. Предполага се, че те са се заселили първоначално на о-в Сардиния, чието име идва от столицата на Лидия. От там те заселват и древна Етрурия, като слагат началото на етруския народ.

Етруските се различавали по език от всички други народи в Италия. Дешифрирането на езика им е дело на акад. Владимир Георгиев (1970 г.). Той научно обосновава троянския произход на етруските (1936 г.) и че в легендата за Еней се крие действително историческо събитие." Етруски и хетски са най-сродни помежду си и са два диалекта (източен и западен) на един и същ език. Лидийският е родствен с хетския. Хетите са създали третата могъща държава в Древния Изток наред с Египет и Вавилон (II хил. пр.н.е.). През VIII в. пр.Хр. асирийският цар Саргон I покорява отслабената (от ударите на "морските народи") хетска империя.

пелесет" или филистимляните от Библията са всъщност пеласги от Крит, които вероятно по време на похода на „морскитенароди" през XII в. пр. н. е. се заселили на Палестинска земя, давайки й своето име. Археологическите разкопки на Ж. Берар в Палестина доказват също тезата за пеласгийския критски произход на филистимляните. Керамиката, която е намерена във филистимските градове в Ханаан, е предимно микенска. Освен това, откритите сред руините кани за пиво, снабдени с човки и филтър за задържане на ечемичените люспи в прясната бира(2), доказват, че филистимляните също като микенците и гърците имали голяма слабост към това древно питие.

https://www.forumnauka.bg/topic/5189-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8/

+++++++++

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Egipet-mozhe-bi-e-zavladian-ot-hiksosite-chrez-brakove-a-ne-vojna_125593.html

Нови доказателства предполагат, че мистериозна чужда династия, управлявала древен Египет около век, се е възкачила не със сила, както често се е смятало, а чрез бракове, съобщават Science news. 

Хиксосите, за които се счита, че идват от Предна Азия, управляват като 15-тата египетска династия преди около 3 650 до 3540 години.
Въпреки че по-късно, местните египетски фараони описват тези хора като нашественици, няма открити доказателства за битки между хиксосите и египтяните. 

Учени от Университета в Борнмът събират проби от емайл от зъбите на 75 човека, погребани в древния столица на хиксосите, Аварис, сега Тел ел-Даб в североизточната част на делтата на Нил. Крис Стантис
(Chris Stantis) и нейния екип анализират изотопния състав на стронция, натрупан в зъбите на жителите на Аварис. Той се определя от начина на хранене в детството и позволява да се разбере къде е роден даден човек.

Авторите проучват образци от 36 скелета, погребани в Аварис в продължение на 350 години преди завземането на властта от хиксосите и откриват, че две трети от тези хора са родени някъде далече и представляват преселници имигранти.

Данните от 35 скелета от епохата на владичеството на хиксосите дават сходен резултат, съобщават учените в статия. публикувана в списание PLOS One.

На базата на тези данни авторите заключават че древен Египет векове е бил притегателно място за многобройни емигранти. Аварис може би е бил главен център на тяхната диаспора и в някакъв момент, когато фараоните са загубили контрол над страната, преселниците са въстанали и превзели властта. Косвено за това свидетелства и отсъствието на каквито и да са следи от сериозни разрушения в самия Аварис, който неизбежно би пострадал в случай на война с външен враг. Вероятно заплахата е била вътрешна.

Справка: Who were the Hyksos? Challenging traditional narratives using strontium isotope (87Sr/86Sr) analysis of human remains from ancient Egypt
Chris Stantis, Arwa Kharobi, Nina Maaranen, Geoff M. Nowell, Manfred Bietak, Silvia Prell, Holger Schutkowski †


  г жа,личи ви, не знаете, КОЙ-и, от къде, е крал..
жалко за аудиторията, и моля, престанете да се друсате с 500 чЕтенки
що за наглост, и неуважение..
тук,не сме 2клас, 3 срок..
оставам,
без поздрав,юлия

Коментарът чака одобрение
Постинг: Българската древна „гръцка“ митология - Титаните, част 2
Автор на постинга: aliya
Гласувай:
7
11. fun1001 - ...не знам, каква е тази Мания тук, да се.."обръща" ВСИЧКО,наопак..
23.02 21:15
или, Каруцата, пред Коня....да го кажа по просто...
кажете, Някой, заплаща ли за тези Ментални гимнастики
ще ги "разпознаете" лесно) Винаги,са надрусани.....

г жа,личи ви, не знаете, КОЙ-и, от къде, е крал..
жалко за аудиторията, и моля, престанете да се друсате с 500 чЕтенки
що за наглост, и неуважение..
тук,не сме 2клас, 3 срок..
оставам,
без поздрав,юлия
Коментарът чака одобрение
Постинг: Българската древна „гръцка“ митология - Титаните, част 2
Автор на постинга: aliya
цитирай
2. fun1001 - има за четене, дааа..за мен, е нещо НОВО..)
23.02 21:25


за баш Историч..лЪвове..сигурно е вече..разгаданоо..
аз,оставам на Позицията - че, Изтока,Египет, е бил нападнат
овладян , и оттам, са черпали..Цивилизация, Култура, и ако
щете Писменост,Религия и занаяти,
варварите, нападатели, и агресори от Севера...
в чиято Армия, влизат и т н Велики Траки ...

))))

може и да ме оборите, ще ми бъде...многоо интересно..

цитирай
3. shtaparov - Има добра версия и за приключенията ...
24.02 03:46
Има добра версия и за приключенията на Одисей (Олисей). Според нея веднага след Троянската война той участвал в пиратски поход срещу Египет (1200 г. пр. Хр.),но попаднал в плен заедно със своите другари и дълго робувал на египтяните. После избягал от робство заедно с Мойсей при новите нападения срещу Египет в 1191 г. пр. Хр. и се добрал до своята родина 10 г. след края на Троянската война. Понеже не искал поданиците му да узнаят,че техния цар е робувал с години в Египет той съчинил историята,известна днес като Одисея. Така славата му на хитрец се затвърдила,понеже е единственият оцелял от въпросната пиратска експедиция.
цитирай
4. milady - Благодаря,ангеле! повече, довечера/от къде дойдоха тези "ист.БолгАрии, баш тракийците))
24.02 09:17

:-)))
поръчки..жалки поръчки, за гладни люде,като теб, и баба ти Дела
и баба Малелейде и лудият Иванбезистена, пенсии, без доходи))))
смешнички сте, ама,могоо.../повече, довечера..
Коментарът чака одобрение
Постинг: Христос бил българин, както и Буда, и Заратустра?
Автор на постинга: bven
цитирай
5. dobrodan - В горния текст има толкова обърквации, че
24.02 09:56
дори не ми се занимава да ги вадя една по една.
Индоевропейци ;):):). Ох.....божей.....с коне, лъкове и лодки :):):).
Ще стане.....тая догодина.
цитирай
6. fun1001 - ..за Пътя на 'протобългарите",към Европа/ и "тракия" имам един материал..
24.02 10:06
ще се опитам довечера, да го сБера ))
защото..русската Фабрика за митове,лъжи и легенди, не спи )

Про-изхода на прото-българите или още "пра-българи".
Едно е сигурно: НЕ СА ТРАКИТЕ НА БАЛКАНИТЕ!
Всички версии за "тюркска", "алтайска", "иранска",
"туранска", "хунско-китайска" търпи непълно разбиране,
ако не се включи в обяснението потъналия
континент "МУ"(Пацифида) в Тихия океан.
Обърнете внимание на знака на клана "Дуло"!
Това са т.нар. старо-тюркски рунически знаци!

http://krishna-prabhupada-bulgaria.blogspot/2015/02/blog-post.html
цитирай
7. dobrodan - Виждам, че започваш да навлизаш в мътните води :).
24.02 13:42
Пътят е страшен, но славен :).
По-простичко е и без потъналия континент :). Но, щом искаш и те влече :).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 659852
Постинги: 1110
Коментари: 8656
Гласове: 1229
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930