Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01 19:19 - + Видео - Великата Ръшъ,или Злата мъ@ша?!!
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 315 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 06.01 09:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


http://www.bulgarya.ga/khazars.html

Водачите на СИОН не са напускали Русия.
Мъдреците на Сион са в Русия, СИОН винаги е бил и е още в Русия. Там е центъра на Ционизма. Те не се стремат към възстановяване на Израел в пустините(той е само инструмент), а към създаване на нова Хазария и покоряване на Русия. Това е техния план за създаване на Световна империя с център възродена Хазария. 
За това Водачите на СИОН не са напускали Русия.

затова Е и БИТКАТА за КРЕМЪЛ, и УКРАЙНА !!!

казах, четете бавнооо, моля ) следва 2ч...

Хазарите ни смятали за тор
.„Гой” наричали български народ
В робство продавали са хора
И пили са кръвта му на народа !
     Геноцид създал е юдейския Талмуд
Религия да властва над човешки род
О-гой-вали са се свинете мръсни
Преследвали „Гой” през вековете мръсно !   

   Хазар, хазар е лоша дума за Евреин....
Лакомия създаваща „черен капитал” от роби
Това била е тяхната душица мръсна
Роби да продават по закона „Таламуд-ски”  
  
  Продали са се „черни българи” в хазари
Юдейският Талмуд да са четели
И с мръсни капитали са робили
За юдите престъпни са живели !   

   Сега в двадесет и първи век
Юдейски капитали създават „Нов световен ред”
Те пият ни кръвта, крещейки „Холокост”
На смърт да тръгнем срещу тази – Пест !

Разкриването на тази Дълбоко пазена тайна, прави Бенджамин Фридман (Bejamin Freedman)--един покаял се наследник на Хазарите: "Какви са Евреите" Наричам ги евреи, тъй като са известни като „евреи”. Но аз ги наричам „така наречените евреи” тъй като  знам кои са те. Източноевропейските евреи, които формират 92% от световното население, от този народ,  които наричат себе си евреи, са всъщност хазари, племе, което преди векове е живеело дълбоко в Азия. 

Те са били толкова войнолюбиви, че азиатците са ги изпъдили. Те са създали Хазарското царство, което по онова време е давало под наем своята армия от 40 000 войници. Кланяли са се на фалуса и повечето са били хомосексуалисти. Краля на хазарите е бил толкова отвратен от дегенерирането на своето царство, че решил да приеме монотеистична вяра – християнство, ислям или онова,  което днес се нарича юдаизъм, или по-точно талмудизъм. Кралят избрал юдаизма, който станал държавна религия.  Той изпратил в тамудистките училища в Саура ученици, които станали равини и отворили синагоги за хората,  които се нарекли „евреи”. Нито един от тях не е имал прародител и не е бил стъпвал в свещенната земя. Не са били чували въобще за Стария завет. Нито един от тях. Но дошли при християните в Европа, за да повярват в техните претенции към Палестина и „тяхната обетована земя”.
„Това е християнски дълг. Ние дадохме едно от нашите момчета, което става ваш Спасител, ходите на църква и му се кланяте.
И ние сме евреи.” Но това са били хазари, погани, конвертирани евреи.
Смешно е, че те се наричат „народа от Свещенната земя”.

  Но тези хазари, погани, азиатска монголоидна раса, изпъдени от своите съплеменници в Източна Европа, тъй като  техния крал приел талмудистката религия, станали изведнаж „евреи”. Представяте ли си вече, колко глупаво е за християнските народи да говорят, че помагат на тези хора да се върнат в тяхната древна земя. Може ли да има по-голяма лъжа? Но американците и европейците са повярвали в тази лъжа, в която е затънал съвременния свят. Знаете ли какво правят евреите, когато влезат в синагогата? Знам, защото бях един от тях. Влизат и казват първата молитва три пъти. С тази молитва те сключват сделка с Господа, че всяка клетва и обещание, която направят през следващите дванадесет месеца няма да има никаква сила. Клетвата няма да е клетва, обещанието  няма да е обещание, тяхната църква ги освобождава и опрощава.
Това не е престъпление.  Това е тяхната религия – талмудизмът."
Бенджамин Фридман (Bejamin Freedman)--един Евреин за "така наречените евреи"


ВАЖНО !!!

Има две различни групи евреи които произхождат от различни региони на земята. 1. Сефарадите - произхождат от Близкия Изток и Сев. Африка. 2. Ашкеназите - произхождат от Източна Европа и представляват 90% от евреите по света. - Сефаридите са оригиналните, истинските евреи от Етиопия и Близкия изток. Те са добри Мангали родственици на Арабите и Гърците и не са опасни, макар и да лъжат и крадат го правят с мярка. - Ашкенази (ХАЗАРИТЕ) са Ортодоксалните евреи - Ционисти, Сатанисти контролиращи Америка, Русия и Западния свят. Хазарите приеха Юдеизма и станаха "Евреи" първо в старата Българска столица Бащу (Киев). Много от Черните Българи също приемат Юдеизма и се продават на Мамона. Именно на територията на Киевска Рус (Черна България) и неините изтърсаци Русия и Украйна се крие
Генезиса на Злото.

Там трябва да се удари ако искаме да Унищожим окончателно Хазарите и ще се удари !!! В края на 8 век управляващия елит на Хазарите приема Юдаизма и той става официална религия в Каганата. След падането на Хазария те създават нелегално правителство. То не е напускало Русия и е върховния орган на тайната Ешкенаска/Хазарска империалистическа организация и до ден днешен.

Мъдреците на Сион са в Русия, СИОН винаги е бил и е още в Русия. Там е центъра на Ционизма. Те не се стремат към възстановяване на Израел в пустините(той е само инструмент), а към създаване на нова Хазария и покоряване на Русия. Това е техния план за създаване на Световна империя с център възродена Хазария.

За това Водачите на СИОН не са напускали Русия.
затова Е и БИТКАТА за КРЕМЪЛ, и УКРАЙНА !!!

моля, четете бавнооо, и умнооо )))

следва 2 ч..

   image
Гласувай:
9
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. fun1001 - Въведение...
05.01 19:38

Юдо Хазарите Никога Няма да Забравят че БЪЛГАРИНА Кан ТАЛИБ Унищожи ХАЗАРСКИЯ Каганат и го Присъедини към Волжска БЪЛГАРИЯ ! През 964 г. Царя на Волжска България Талиб се Договорил с Царя на Киевска България (РУС) сина на Угара Лачина (Игор Рюриков)-Бориса (Анчийците го наричали Светослав) за съвместно Нападение над Хазарската Орда и нейната Съюзница Византия. Узнавайки за Договора и Военните Споразумения между Родствениците от Рода ДУЛО Кан Талиб /967-981/ и Угор Борис-Княз Светослав /945-972/, ЕВРЕИТЕ Напускат Територийте в Северното Причерноморие и Бягат към Юг и Югоизток т.е. при Саманидите в Основните Търговски центрове Багдад, Самара и Бухара. /том ІІ. стр.35/ В 969 г., когато Угор Борис-Светослав Загубил Войната в Дунавска България, Кан Талиб Въвел в Хазария Българските Войски от Волжка България. Завземането на Хазария Минало Безпрепятствено и тя Била Присъединена към България.
/том І.стр.100/.

цитирай
2. fun1001 - прелюбезна г жа Резилия, с Гл. Ръ )..аре,стой си в помията, многоо ти отива..
06.01 09:07
2. rosiela - Бре,
07:50
голямо преписване пада, за да ни се покажеш умна, ама си проста.
цитирай
3. dobrodan - Ако не възразяваш, ще оформя коментар от няколко страници :):):),
06.01 10:25
довечера може да запиша някой и друг собствен извод от прочетеното досега - включително тарихите; те също са написани с определена цел и много внимателно следва да се осмисля съдържанието им. Започваме :).
В сирийската хроника Псевдо-Захария изброява племената, които са обитавали "отвъд Каспийските врати" (Дербент), северно от Кавказ в "хунските предели". В този списък сред българите, аланите, хазарите и други тюркскоезични племена, живеещи по границите на Източна Европа, се споменават абдели, ефталити и авари: "Анвар, себир, булгар, алан, куртагар, авар, хасар, дирмар, сиругур, баграсик, кулас, абдел, ефталит - тези тринадесет народа живеят в палатки, съществуват чрез месото на добитък и риба, чрез диви зверове и оръжие".
Константин Багренородни пише: "Знай, че ексусиократорът на Алания не живее в мир с хазарите, но смята за предпочитана дружбата с василевса на ромеите".
Ето как изглежда фрагмент от книгата "Ред скъпоценни камъни" от ибн ал-Батрик в превода на А. Я. Харкави: "В това число били от потомците Яфетови петнадесет души, разселили се от Диджла до отдалечените краища на света. От тях произлизат: Турк, Баджнак, Тагазгаз, Яджудж и Маджудж, Хазар... Рум, Бизантия, Рус, Дайлем, Булгар, Славяни...". Този списък на народите в преразказа на Т. М. Калинина звучи така: "Саид ибн ал-Батрак изброява множетството от потомците на Йафет: ат-турк, баджанак (печенеги), ат-тагазгаз (тогуз-огузи), ат-Туббат (Тибет), йаджудж и маджудж, ал-хазар, народите на Кавказ, ар-Рум, ал-рус, ал-булгар, ас-сакалиба и др. (Seippel. S. 53)".
Ал-Истахри я описва по следния начин: "Що се отнася до река Итил, то тя извира близо до Хирхиз, тече между Каймакия и Гузия; после тръгва на запад по горен Булгар и се обръща на изток (към този, който остава на изток), докато не премине през Рус, после пак върви по Булгар, а след това - по Буртас, докато не се влее в Хазарско море". След около 200 години ал-Идриси описва същата река така: "Източният ръкав на Итил води началото си от областта на басджиртите, после тече между баджнаките и българите, като се явява граница между тях; той тече на запад, докато не мине назад от българите; после отново се отклонява на изток, докато не мине русите, после българите, после буртасите, после хазарите, за да се влее в морето ал-Хазар".
"ибн Даста (ибн Русте): "Хазарите имат търговия с българите; по същия начин и русите возят при нас своите стоки. Всички те (русите), които живеят по двата бряга на споменатата река (Итил), возят при тях (българите) стоките си: самурени кожи, катеричи и хермелинови и други".
Трето: връхните дрехи на русите са били същите като на хазарите, българите и печенегите. По правило това свидетелства за известна етническа близост между тези народи.

В съобщението на персийския автор Гардизи относно народите, обграждащи печенегите, се отбелязва: "От всяка страна към тях е долепен някакъв народ: на изток от тях са кипчаците, на югозапад - хазарите, на запад са славяните; всички тези народи извършват нападения над печенегите, пленяват ги и ги продават в робство". Ал-Балхи нарича южните и северните съседи на тази печенежка група хазари и руми, а Гардизи посочва южните, източните и западните им съседи - хазари, кипчаци и ас-сакалиба ("славяни").
Арабските средновековни източници фиксират руси не само по Кама, но и на Долна Волга в Хазария. Ал-Масуди пише по този върпос следното: "Що се касае езичниците, намиращи се в страната на хазарския цар, то някои племена от тях са славяни и руси. Те живеят в едната от двете половини на този град (Итил) и изгарят мъртъвците им заедно с впрегатния им добитък, оръжията и украшенията им". По-нататък ал-Масуди продължава : "Наредбите в столицата на хазарската държава са такива, че в нея има седем съдии, двама от тях са мюсюлмани, двама са за хазарите, които съдят по закона на Тората, двама са за тамошните християни, които съдят според закона на Инджил; единият от тях е за славяните, русите и другите езичници, той съди по законите на езичеството, тоест по закона на разума... Между царете на изтока в тези страни никой не поддържа платена войска освен хазарския цар. Всички мюсюлмани в тези краища са известни под името "народ на Ларсия". Русите и славяните, за които говорихме, че са езичници, съставят войската на царя и неговата прислуга".
От тези сведения следва, че на територията на Хазария е обитавало най-малкото цяло племе руси. Съдейки по всичко, те са били една немалка част от основното население на страната. Ал-Масуди съобщава, че цялото население на столицата на Хазария се дели на четири групи по религиозен признак - мюсюлмани, юдеи, християни и езичници. Към езичниците се отнасяли русите, ас-сакалиба ("славяните") и някои други племена. От контекста на съобщението на ал-Масуди разбираме, че всички посочени групи в страната са равноправни. В Хазария не е съществувал проблем с дискриминация по религиозен признак. Русите заедно с ас-сакалиба са заемали достатъчно значима социална ниша в това общество - те съставяли войската на владетеля и прислугата му. Стигаме до извода, че в Хазария са живеели горнокамските руси. Точно те са били много войнолюбив народ и са подхождали идеално за войници в хазарската армия. Външният свят е възприемал всички тези етносоциални и етнорелигиозни групи като представители на единния хазарски народ. Това впечатление се е пренесло и в разбиранията на съвременните историци. С времето тези тюркоезични руси най-вероятно са били асимилирани от местното население и повече не са споменати в писмените източници.
В тази връзка е интересно съобщението на персийския историк от XIII век Фахр ад-дин Мубарекшах за писмеността на хазарите: "Хазарите също имат писменост, която произлиза от русите; клон от народа на румийците...., живеещ около тях, употребява тая писменост и те наричат румийците "руси". И така, хазарите са наричали "руси" клона на румийския народ, който живеел край тях. Виждаме, че с древния обобщаващ етноним "арьомъ", преведен от руските преводачи като "румийци", арабите са назовали и някои тюркоезични племена, живеещи в Поволжието, Приазовието и Причерноморието.
Теофан Изповедник нарича "турки" хазарите: "...трета част (от войските) Ираклий взел сам и тръгнал към Лазика. Като стигнал там, той поканил за съюз източните турки, наречени "хазари".
В тази връзка ибн Кутайба пише: "Що се касае Яфет, то от потомците му са: славяните, бурджаните и асбаните; тяхното обиталище е страната Рум, около румите. От неговите потомци са също турките, хазарите, яджудж и маджудж".
От това съобщение следва, че народът, в чиято сътрана е отпътувал арабският пътешественик ибн-Фадлан, се е наричал "ас-сакалиба". Относно този народ той отбелязва: "Хазарите и техният хакан са юдеи, ас-сакалиба са българи и всички, които съседстват с тях, са му подчинени. Той се отнася с тях като с роби, а те му се подчиняват с покорност".
Тук ибн-Фадлан съобщава, че хазарите по своите религиозни убеждения са били юдеи, а ас-сакалиба, живеещи в описания регион, също по такива убеждения са били българи. Следователно "българи" е названието на този народ по тяхната религиозна привързаност, аналогично на названията юдеи, мюсюлмани, християни и т. н. Названието "ас-сакалиба" е било техен етноним. Във всички гръко- и латиноезични източници, също и в рускоезичните писмени източници този народ като правило бива наричан булгар (българи), макар да има и редки изключения.
Като разказва за разделянето на народа на Велика България, намиращ се източно от Меотида, Теофан отбелязва: "И така, след като се разделили по този начин на пет части и станали малобройни, от глъбините на Берзилия, първата Сарматия, излязъл великият народ на хазарите и започнал да господства по всичката земя по тази страна чак до Понтийското море. Този народ, като направил свой данъкоплатец първия брат Батбаян, владетеля на първата България, взема от него данък и сега".
Самият патриарх Никифор пише така: "Тъй като този народ се разделил и разсеял, племето хазари, доколкото се поселило близо до сарматите, от глъбините на страната , наречена Верилия, започнало оттогава безнаказано да прави набези". От данните на двамата автори виждаме, че след разпадането на Велика България, заемала дотогава видимо лидерска позиция в региона, тази роля поели хазарите - те станали доминиращо племе в региона.
Интересна е бележката на ибн-Хаукал относно хазарския език: "Езикът на българите е сходен с езика на хазарите". Следователно хазарите са били етнически близки с българите, или по-точно, това са били българи, отнасящи се към "отдела" берсула (берсүлə). Най-общо казано, това потвърждава горепосочените данни от Лаврентиевския летопис, където се посочва, че хазарите се наричали българи (болгар, булгар).
В арабско-персийските източници намираме достатъчно точни сведения за етническата принадлежност на хазарите. Конкретно за това в частност е писал ал-Масуди. А. П. Новоселцев в този смисъл отбелязва следното: "Най-интересните сведения за произхода на хазарите намираме у ал-Масуди. Като изброява народите от тюркското семейство, сред тях той назовава харлухите, гузите, кимаките, тогозгузите и хазарите. В същото време този автор различава хазарите от тюрките. Относно етнонима "хазар" ал-Масуди пише, че по тюркски тях ги наричат "сабир", на персийски - хазаран, те са род от тюрките и на арабски името им се произнася "ал-хазар".
Думата "хазар", разбира се, не е арабска, а тюркоезична. Най-вероятно е тя да води до кореновата част на глагола "хазарарга" (белея, посивявам); в това значение тази дума се употребява в съвременния хакаски език. При това по своята граматична конструкция тази дума не се явява етноним, в нея няма никакви родово-племенни маркери. Оттук следва най-важният извод: етнотерминът "хазари" не е етноним, а висше название на сабирите. Възможно е да са започнали да наричат тази група от прикамски племена, която мигрирала в региона на северозападното Прикаспие. По произход сабирите са били хуни, за което неведнъж споменават късноантичните източници. Йордан нарича "хуни" сабирите: "А там и хуните, като най-плодовито разклонение от всичките най-силни племена, закипяли с разклонена на две свирепост към народите. Защото едните от тях се зоват алциагири, а другите - савири...". Теофилакт Симоката споменава сабирите като едно от хунските племена: "Барселт, уннугури, сабири и освен тях другите хунски племена...". Самият Теофан Изповедник при описанието на събитията, отнасящи се към началото на VI век, нарича "хуни" сабирите (савири): "През тази година (516/517 - Ю. Д.) хуните, именуеми савир, като се прехвърлиха през Каспийските врата, направиха набег срещу Армения, като разграбиха Кападокия, Галатия и Понта, за малко да подстъпят към Евхаит". Явно става дума за сабирите-хазари, обитаващи района на Северен Кавказ.
В края на VI-ти и началото на VII-ми век сред сабирите вероятно са се случили някакви вътрешни организационно-политически промени, които са довели до формиране на определено държавно образувание. Възможно е това да е свързано с мигрирането сред тях от Персия на етнически евреи, които са заели по това време доминираща политико-икономическа роля у сабирите. Във всеки случай в този период от време етнотерминът "сабири" изчезва от страниците на историческите източници: "После савирите някакси изчезват от почти всички съвременни източници относно Северен Кавказ, макар споменът за тях да е запазен в хазарските предания, изложени от цар Йосиф". Държавното образувание на хазарите-сабири съвременните историци наричат Хазарски каганат (макар в историческите източници такова название да не се среща). Работата е там, че върховният управляващ на това държавно образувание в съответствие с традицията на тюркоезичните народи се е наричал "каган" или "хакан". Един от ранните управители на Хазария е бил Джебу-хакан или Ябгу-хакан. Семантичният анализ на тези два варианта на името показват, че изходната му форма е била Ябгы. Тюркоезичната дума "ябгы" на съставни части се дели така: яб-гы. Първата съставяща "яб" води към основата на глагола "ябарга" (затварям, запирам). Втората съставяща "гы" е афикс за образуване на прилагателни имена. В буквален превод от тюркски език думата Ябгы означава "Затварящият, запиращият". Виждаме, че това не е било собствено име, а прозвище на този хакан. Смисълът му е напълно очевиден - на територията на Хазария се е намирал един от проходите през Главния Кавказки хребет, който е наричан "Каспийските врати". Владетелят на Хазария е контролирал този стратегически важен проход. Затова са го нарекли "Затварящият" или "Запиращият хакан", което на тюркски е звучало като Ябгы-какан.
Хазарският каганат като държавно образувание просъществувал до втората половина на X век. Съгласно арабските писмени източници през 969 г. горнокамските руси се спуснали надолу по Волга и направили масирано нападение над етнотериториите на Средна и Нижна Волга, като разгромили в това число и държавната система на Хазарския каганат. Ето как е описано това у ибн-Хаукал: "Русите нападнаха всичко това, разрушиха всичко, което беше по река Итил, принадлежащо на хазарите, българите и буртасите и го завладяха. Жителите на Итил избягаха на острова Баб-ал-Абваба, а част от тях живее на остров Сиа-Ку в страх. Жилищата им бяха хижи, а постройките им се изплитаха от дърво и ги замазваха отгоре. Царят им беше от евреите, роднина на хазарския цар". При това погромно нападение на русите вероятно е бил унищожен или пък избягал някъде целият военно-политически елит на Хазарския каганат, състоящ се от етнически евреи. (Не е трудно да се досетим къде точно са избягали хазарските началници. Освен разселването на хазарите в Европа днес съществува и държава Израел, бел. моя). Нямало кой впоследствие да възсъздаде наново тази разноплеменна държавна система - еврейският елит изчезнал, а на самите сабири такова държавно образувание не е било нужно. Заедно с изчезването на тази държава изчезнало и привнесеното название на поданиците на тази страна - хазарите. Впоследствие в писмените източници те фигурират основно под своите племенни названия, макар арабите и в началото на XII век да продъжават да наричат населението по Нижна Волга "хазари". Следва да отбележим, че към разгрома на хазарската държавност князът на русите Светослав няма никакво отношение. Този въпрос ще обсъдим по-късно.
И така, хазари е било наричано тюркоезичното хунско племе савири или българи, което мигрирало в района на Северозападното Прикаспие от Средното Поволжие или Средното Прикамие и на територията на които в навечерието на ранното средновековие е съществувало тяхното държавно образувание, наречено от съвременните историци Хазарски каганат. През 969 г. това държавно образувание е било разгромено от горнокамските руси.
Все пак става дума само за предположение, още повече Дир е наречен варяг в Новгородския летопис. Казано общо, първият предводител на русите, който завзема Киев, е бил Асколд. От него следва и да отброяваме времето на появата на русите в Средното Приднепровие. Дотогава Киев се намирал под хазарска власт, което разбираме от цитирания по-горе фрагмент: "Они же реша была суть 3 брата Кии, Щек, Хорив иже сделата градоко-сь. И изгибоша и мы седим, платяче дань родом их, козаром". Значи след смъртта на тримата братя Кий, Щек и Хорив киевските граждани са били принудени да плащат данък на хазарите. За етническата принадлежност на Кий и братята му в летописа не се споменава никъде освен в този фрагмент.
Изглежда градът е бил основан от тюркоезичните хазари - след смъртта на основателите му киевчаните живеели там, "платяче дань родом их, козаром".
При някои народи древната титла "какан" в леко модифициран вид е станала собствено име. Кралската норвежка династия от X век досега пази династичното име Хакон, което, разбира се, произлиза от титлата "какан". Има още един народ, който според съвременните представи не е бил тюркоезичен в древността, но и у него от далечни времена е доста разпространена фамилията Каган/Коган. Става дума за еврейския народ. Ако тази фамилия е унаследена от хазарските евреи, то ситуацията е малко или много изяснена - в Хазария за малък период от време каганите са били етнически евреи и от тях в еврейските среди се е появила тази фамилия. Ако обаче корените й са от древната Палестина, то значи в древността и там са обитавали тюркоезични племена. Впрочем, в историческите източници има известни намеци по тоя въпрос.
Като сумираме накратко казаното за титлата "какан", можем да заключим следното. Тази титла е фиксирана сред тюркоезичните племена и народи, които от най-древни времена са обитавали района на Средното Прикамие. Преди всичко това са русите, баджнаките и хуните. В числото на последните са влизали магарите (унгарите), аварите, сабирите (хазарите), възможно и българите, както и ред други племена. В процеса на многовековна миграция тези племена се разселили в различни европейски региони, като заемали там господстващо положение. Естествено, на новите места на разселване техните върховни управници или предводители също са носили титлата "какан". В гръко- и латиноезичните източници обаче титлата "каган" (какан) е фиксирана само относно хазарите и аварите, чиито етноними изчезват от географските карти на Европа през IX - X век.
С името на Святослав съществуващата историческа концепция свързва разгрома на Хазария или, най-малкото, нанасянето на смъртоносен удар над нея: "В течение на две години Святослав не само освободил вятичите от хазарския данък, но след разгрома, който нанесъл на войските на хазарския каган,, заел столицата на Хазария - Семендер и други градове, като принудил хазарския каган да бяга в Хорезм, превзел хазарската крепост Саркел (Белая Вежа) на Дон, а после воювал край Дон и в Прикубанието с ясите (аланите) и касогите (адигите)". Историческите факти, фиксирани в писмените източници, не потвърждават такъв ход на събитията. В Лаврентиевия летопис относно 965 г. за похода на Святослав срещу хазарите пише следното: "Иде Святослав на казары; слышавше же козари, изидша противу с князем своим Каганом; и съступишась бить о бивши брани; одоле Святослав козаром и град их и Белу Вежью взя и ясы победи и касогы". В Стария Киевски свод от 1039 г. тези събития в редакцията му от 1073 г. са изложени малко по-различно: "И иде на Вългу на козары. И налезе вятиче, и рече вятичам: “кому дань даете?" Они же реша: “Козаром по щьлягу от рала дань даем”. Слышавъше же козаре изидоша противу с князьмь своим каганъмь и съступишася обое, и бывъше брани, одоле Святослав козаром и град их Белу Вежю възя, ясы победи и касогы, и приведе к Кыеву вятиче и дань на ня възложи".
От тези съобщения следва, че в 965 г. Святослав се е отправил в земята на вятичите на поредния си грабителски поход. Той е поискал да плащат данък на него, а не на хазарите. Хазарите научили това и пратили срещу него военна част. В състоялата се битка Святослав победил хазарите и завзел крепостта им Белая Вежа (за Саркел или Сары кел "Жълтото езеро" в посочените източници не е казано нищо). След това той воювал с ясите и касогите. От съдържанието на летописа не следва, че битките с ясите и касогите са станали на тяхна територия. Напълно възможно е те да са се състояли в района на Белая Вежа. След това той наложил данък на вятичите, взел една част от тях като пленници и се върнал в Киев. Тези пленници, естествено, били предназначени за продажба в робство. Така виждаме, че Святослав всъщност дори не е навлязъл дълбоко в земите на хазарите. Трябва дебело да подчертаем, че показаното сведение от летописа не ни дава абсолютно никакви основания да твърдим, че дружината на Святослав е разбила цяла държава, съпоставима по сила и значимост с Византийската империя.
Според данните от арабските източници Хазария била разгромена около две и половина години след описания поход на Святослав. Това са направили съвсем различни руси, които по воинска сила и мощ са били съвършено несъпоставими с приднепровските. Ето какво пише ибн Хаукал: "Булгар е малко градче и край него няма голям брой окръзи. Той беше известен като пристанище за тези държави, опустошиха го русите, а след това тръгнаха към Хазаран, Самандар и Атил, случи се това в 358 (968 - 969 г.). След това веднага се отправиха в страните ар-Руми и ал-Андалус, като се разделиха на две групи. Русите са варварски народ, живеещ откъм страната на българите, между тях и славяните (ас-сакалиба) на река Атил". Пределно ясно е посочено, че през 968/969 г., (а не 965-та г.) прикамските руси, живеещи на река Атил между българите и ас-сакалиба, са се придвижили надолу по Волга и разгромили българите. След това стигнали до Хазария, където разбили основните градове на тази държава, в това число столицата й. След погрома, нанесен именно от прикамските руси, Хазария повече не се възстановила в предишния си вид. От всичко това следва, че Святослав няма абсолютно никакво отношение към разгрома на Хазария в 968/969 година.

цитирай
4. milady - ....охохо, има за четене! аз,си падам по Синтеза,знаеш )...ще те очаквам вечерта..
06.01 12:57
краси,Благодаря ти, приятел!
по тази тема, се запалих тук/ къде, другаде..
инак,маята в мен..поставиха Н Николов и Ст. Цанев...
разбира се, в твоето изложение, има факти/ и обяснение/
които съм чела и при двамата...
"Хрониките.." ,ИСраел,народа, който се бори с Бога/ Н Николов

...моята цел, е да изнамеря.."общото" м у двата народа, или етноса
как да го кажа...лаик съм, но това никак, не ме смущава..)
до после, френд..ще те ч1ета пак, и пак...
цитирай
5. milady - ...някъде тук, е Крайъгълният камък,нали )) нямам търпение...за още )
06.01 13:02


В края на VI-ти и началото на VII-ми век сред сабирите вероятно са се случили някакви вътрешни организационно-политически промени, които са довели до формиране на определено държавно образувание. Възможно е това да е свързано с мигрирането сред тях от Персия на етнически евреи, които са заели по това време доминираща политико-икономическа роля у сабирите. Във всеки случай в този период от време етнотерминът "сабири" изчезва от страниците на историческите източници: "После савирите някакси изчезват от почти всички съвременни източници относно Северен Кавказ, макар споменът за тях да е запазен в хазарските предания, изложени от цар Йосиф". Държавното образувание на хазарите-сабири съвременните историци наричат Хазарски каганат (макар в историческите източници такова название да не се среща). Работата е там, че върховният управляващ на това държавно образувание в съответствие с традицията на тюркоезичните народи се е наричал "каган" или "хакан". Един от ранните управители на Хазария е бил Джебу-хакан или Ябгу-хакан. Семантичният анализ на тези два варианта на името показват, че изходната му форма е била Ябгы. Тюркоезичната дума "ябгы" на съставни части се дели така: яб-гы. Първата съставяща "яб" води към основата на глагола "ябарга" (затварям, запирам). Втората съставяща "гы" е афикс за образуване на прилагателни имена. В буквален превод от тюркски език думата Ябгы означава "Затварящият, запиращият". Виждаме, че това не е било собствено име, а прозвище на този хакан. Смисълът му е напълно очевиден - на територията на Хазария се е намирал един от проходите през Главния Кавказки хребет, който е наричан "Каспийските врати". Владетелят на Хазария е контролирал този стратегически важен проход. Затова са го нарекли "Затварящият" или "Запиращият хакан", което на тюркски е звучало като Ябгы-какан.
цитирай
6. fun1001 - ...боссо, тъй ще си отидеш, една..гладна...превъзходна)
06.01 14:56
...ами,не си за моите Пости...
аз съм на Марс,а ти, у долни Богров...
...не си мъчи голямата глава, лельо...
...адиосс...ще метем...хихихи...
цитирай
7. fun1001 - http://protobulgarians.com
06.01 15:50
ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОНИМ


Иван Танев Иванов


НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ ПРОИЗХОДА И ЕТНОНИМА НА ХАЗАРИТЕ

Ранната история на българите е тясно свързана с историята на хазарите. Хазарите създават мощна и просперираща държава с център територията на Берсилия, която в периода 670 –1100 година играе главна роля в Югоизточна Европа. Съгласно данните изложени от съвременния историк професор Риза Бариев, в тази по същество федеративна държава са влизали главно българи (около 60 % от населението), алани и хазари [Риза Бариев. Философские аспекты этногенеза волжских булгар. Санкт-Петербург, 1997]. Данни, че значителна част от българите на Стара Велика България са останали по своите места се признават и от съвременната българска историография [История на България. Том 2, Първа българска държава. Изд. На БАН, 1981, София; Kostov, G. Khan Kubrat – founder of Magna Bulgaria, and the secret history of Ukraine. Bulgarian centuries, 1999. № 1, Pp. 69-81]. Плетньова, която е била ръководител на отдела по археология към Академията на науките на СССР привежда доказателства в подкрепа на тази теза [С. А. Плетнева. Хазары. Издание: «Наука», Москва, 1976]. Тя счита, че посредством унаследяемата власт на държавния глава – кагана, хазарите са играели най-вече представителна роля в управлението на държавата. Основната, изпълнителна власт е била в ръцете на богатата българска аристокрация, съсредоточена в големите градове и столицата.

Големият познавач на хазарската история, Артамонов, също подчертава, че в Хазарската държава е имало значително българско присъствие, особено в районите на Северен Донец и Южен Дон, Кубан, а така също и около Азовско море [Артамонов М. И. История хазар. Л, 1962]. След разпадането на Хазария и завземането на тези места от Киевска Рус, там се формира един нов специфичен славянски етнос – казаци (черкаси), резултат от смесване на придошлите славяни и местните българи [Гумилев Л. Н. Открытие Хазарии. М., 1966; Риза Бариев.
Философские аспекты этногенеза волжских булгар..

Българите, живеещи в Хазария са били наричани от византийски, арабски и персийски източници със старото си предхазарско название “вътрешни българи”, докато в руските документи и в документите от Волжска България са наричани “черни българи”. Названието “черни българи” вероятно акцентира на техния подчинен, несамостоятелен статус.
цитирай
8. fun1001 - bih,iskala,да попитам танчето, бавната, КОИ са тези "преродени римляни"?? имали си хал на хабер)
06.01 16:52
Господи, преродените римляни сега явно целят отвътре да унищожат България – моля Те, ПАЗИ Я, ПАЗИ И НАС, ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ!

– Спокойно, дете, до реализацията на всичките тези проекти има време, в което ще се случат ред Чудеса! СПОКОЙНО!

ето го и Психо блога ))))

http://psihobg/?p=1833
цитирай
9. dobrodan - Обещах да се включа вечерта :) и съм на линия,
06.01 18:20
та, ето какво искам да напиша.
Ние се позоваваме на "Джагфар Тарих" и "Нариман Тарих" - аз, ти и още немалко народ. Отчитам следното: в тези книги има много истина. Съвпадат исторически събития, преместване на народи, характерните им особености, развитие, възход и упадък. Какво не може да се обясни в тези книги: защо всички тюркоезични народи са наречени "българи"? Нямам нищо против да сме били тюркоезични, нищо против да сме много древен народ (говоря за старите българи), но наистина ли е просъществувала толкова голяма етническа територия (като се замисля, българи според "тарихите" следва да са живели от Гибралтар и Шотландия до Юкатан)...
Да, тюркоезични народи, сред които и ние, са обитавали всичките тези земи хиляди години, както и от Африка до Полярния кръг плюс Скандинавия, добре, отлично.
Липсват обаче признаци за такава огромна държавност и още повече - наречена "българска" в източниците, поне засега.
Напълно вярно е, че Хазария е управлявала българи или поне народ, наричащ се българи (това не е етноним, а конфесия, ако някой още не е разбрал). Още по-вярно е, че юдеите мразят българите и имат основателна причина да го правят: българите са носели религия, която не е могла да бъде изместена нито от юдаизма, нито от християнството векове наред. Освен това явно споменът за краткото им световно господство (хазарите де факто нямат нищо общо с племето! евреи, какъв ти еврейски народ, даже етнонимът "евреи" е тюркски, а "юд" е деформираната дума за огън в тюркски език - ют, ут, юд.........) ги кара да смятат, че светът трябва да е техен, как ли пък не?
И така: Нурутдинов е успял майсторски да разкаже една романизирана история на тюркските народи :), прикрепвайки ги към българите... Лошото е, че истината в книгите му изобщо не е малко, но: тюркоезичните руси не са българи и никога не са били! Не откривам нито едно такова друго свидетелство, поне засега!
Какво излиза според мен към този момент; Русия и Турция се държат като близки роднини (каквито всъщност са), от старите българи е останал само спомен и една Балканска Дунавска България......
Двете големи сили (наистина са големи и сили) следва да поделят България. Разбира се, с еврейски пари и под еврейско ръководство, как иначе.
Да не се разпростирам прекалено. Поздрави :)!
цитирай
10. fun1001 - a,ТОВА, е специал..за прият.Вандела007))...бъдете внимателна, г жа, вие сте ми симпатична)
06.01 20:56

Знаете ли какво правят евреите, когато влезат в синагогата? Знам, защото бях един от тях. Влизат и казват първата молитва три пъти. С тази молитва те сключват сделка с Господа, че всяка клетва и обещание, която направят през следващите дванадесет месеца няма да има никаква сила. Клетвата няма да е клетва, обещанието няма да е обещание, тяхната църква ги освобождава и опрощава.
Това не е престъпление. Това е тяхната религия – талмудизмът."

Бенджамин Фридман (Bejamin Freedman)--един Евреин за "така наречените евреи"
цитирай
11. fun1001 - !!! точно, това,се случва,и сега в съврем Геополитика, скоро, ще дам отново, Войната м у ашкенази, с у сефаради, ))
06.01 20:59

Двете големи сили (наистина са големи и сили) следва да поделят България. Разбира се, с еврейски пари и под еврейско ръководство, как иначе.
Да не се разпростирам прекалено. Поздрави :)!

много ти благодаря за дебата, крас!
приятна вечер, и до...скоро)
цитирай
12. fun1001 - а, това, ще го дам на Расса, да го прокоментира, ако успее )))
06.01 21:02

Да, тюркоезични народи, сред които и ние, са обитавали всичките тези земи хиляди години, както и от Африка до Полярния кръг плюс Скандинавия, добре, отлично.
Липсват обаче признаци за такава огромна държавност и още повече - наречена "българска" в източниците, поне засега.
Напълно вярно е, че Хазария е управлявала българи или поне народ, наричащ се българи (това не е етноним, а конфесия, ако някой още не е разбрал). Още по-вярно е, че юдеите мразят българите и имат основателна причина да го правят: българите са носели религия, която не е могла да бъде изместена нито от юдаизма, нито от християнството векове наред. Освен това явно споменът за краткото им световно господство (хазарите де факто нямат нищо общо с племето! евреи, какъв ти еврейски народ, даже етнонимът "евреи" е тюркски, а "юд" е деформираната дума за огън в тюркски език - ют, ут, юд.........) ги кара да смятат, че светът трябва да е техен, как ли пък не?
И така: Нурутдинов е успял майсторски да разкаже една романизирана история на тюркските народи :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 533572
Постинги: 1042
Коментари: 8193
Гласове: 1125
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728