Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03 15:13 - + Видео,Л'юлката...
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 144 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 05.03 16:01


 

https://youtu.be/9GQdh2eGP-Y

Защо Месопотамия е наречена "люлката на цивилизацията"?
Сал обяснява историята на ранните империи между реките
Тигър и Ефрат.

image
zaka4kaaa)))))

В предишни клипове говорим как преди 10 000 – 15 000 години се появява селското стопанство, предимно около речни долини. Не е изненадващо, че селското стопанство за първи път се появява около речни долини, защото реките прииждат и така правят почвата около тях по-плодородна. Те осигурят прясна вода за напояване на растенията и за пиене от хората, които живеят в близост до тях. По-късно реките стават полезни и за транспортиране на неща като земеделски продукти. Затова не е изненадващо, че първите значими цивилизации се появяват там, където за пръв път се появява селското стопанство. Това важи за първите цивилизации, които ще разгледаме като древен Египет покрай Нил. Ще го видим в долината на река Инд. Ще го видим в Китай по поречието на реките Хуанхъ и Яндзъ. Ще го видим също и в Месопотамия покрай реките Тигър и Ефрат.

В това видео ще поговорим по-специално за Месопотамия. Думата „Месопотамия“ произлиза от „мезо“, което означава „между“ и „потамос", вероятно не го произнасям правилно, или „реки". „Районът между реките" е буквалният превод на Месопотамия. Областта се намира предимно в днешен Ирак. Месопотамия е особено интересна и е наречена люлката на цивилизацията. Това е едно от местата, а може би първото, на което се появява селското стопанство. Месопотамия е на кръстопът между много други ранни цивилизации. Забележи, че тя е точно между цивилизацията в долината на река Инд, древните египтяни и други цивилизации, които се появяват в района.
Не е изненадващо, че това е географски район със значителни постижения в технологиите, архитектурата, религията и писмеността. Първата цивилизация, която смятаме, че се появява в Месопотамия, е тази на шумерите. Шумер и шумерите свързваме с този регион точно тук, който ще оградя, в южната част на Месопотамия. Днес смятаме, че тази цивилизация се появява около 4000 г. пр.н.е.
Можеш да го видиш на тази времева линия тук в оранжево.
Те изобретяват базови неща като колелото. Първото колело, което някога е било създадено, е от 3500 пр.н.е. в Шумер. Шумерите са известни и със своите архитектурни постижения. Това тук е снимка на зикурат, който се извисява в центъра на много от шумерските и, както ще видим, месопотамски градове. Изисква се невероятен труд, за да се построи.
А на върха им има храмове на месопотамските богове.

image

Религията на Месопотамия е политеистична и техните богове се изобразяват в човешка форма. Също така смятаме, че в Шумер е създаден един от първите писмени езици.
Може би не е първият, тъй като имаме египетските йероглифи, писмеността на харапите от долината на река Инд, писмеността на китайците, но със сигурност е от първите писмени езици. Това тук е пример за клинописна таблица. Клиновидното писмо е разработено от древните шумери.
Като говорим за Месопотамия и шумерите, трябва да споменем и другите цивилизации, които се появяват. Нека ги запиша. Споменахме Шумер. А сега записвам и Акад. Империята се нарича Акадска империя, а езикът е акадски език.

В Месопотамия през 3000 г. пр.н.е. има два основни езика. Акадският се смята за семитски език. Той е свързан със съвременните семитски езици като арабски и иврит. Причината, поради която те се наричат ​​семитски, е защото се смята, че се говорят от потомците на Сим, или Шем, който е син на Ной от еврейската Библия. Така че единият основен език е акадският, който е семитски език, а другият е шумерският език. С настъпването на третото хилядолетие пр. н.е. шумерите започват да общуват с хора, говорещи акадски, а акадците свързваме предимно със северна Месопотамия. Смятаме, че първата империя, истинска империя, може би първата империя в света, се появява в Акад и носи името Акадска империя. И ако погледнем тук, надолу, можем да видим как Акадската империя се разширява от град Акад, на който е кръстена империята, и се намира някъде в този регион ей тук. Първият значим владетел, който наистина разширява империята, е Саргон, често наричан Саргон Велики.

На линията на времето се вижда, че империята е създадена в средата на XXIV в. пр. н.е. Около 
2350 г. пр.н.е виждаме как Саргон създава може би първата династична империя в света – Акадската империя. Той успява да поеме контрола както
над Северна, така и над Южна Месопотамия.

Дори и шумерите попадат под контрола на Акадската империя. Ще видим, че с течение на времето, акадският и шумерският език започват да се смесват. Акадският се записва с клинопис и от около този период шумерският език започва да изчезва, а акадският става доминиращ. Акадците доминират малко повече от 100 години, а след това се появяват други империи. Може да се получи объркване от начина, по който съм структурирал линията на времето.
Тази горна линия тук е южна Месопотамия, а долната линия е северна Месопотамия.
Така че оранжевото показва къде са шумерите. Някои хора смятат, че може би те създават първата империя. Тук можеш да видиш акадците, но те са фрагментирани до появата на Саргон Велики и до създаването на Акадската империя. За кратко се появява Новошумерска империя, но следващата значима империя, която често се споменава, когато става въпрос за Месопотамия, е Вавилонската империя.

Вавилонската империя, с център град Вавилон, се превръща в значима империя при владетеля Хамурапи. Хамурапи е известен, защото разширява империята. В тъмнокафяв цвят е това, което той притежава, когато поема властта, а в светлокафяво е това, което той завладява както на север,
така и на юг. Но Хамурапи е известен най-вече със Законите на Хамураби, изобразени ето тук. Те не са първите писмени закони, но са едни от най-ранните. Можем да ги смятаме за нещо като прото-конституция, базирана на вече установени шумерски правила. Тези закони стават основа за библейките закони и дори за съвременни закони, които използваме днес. След вавилонците следващата значима империя, която ще има контрол над значителни части от Месопотамия, е Асирийската империя. Асирийската империя е кръстена на своя основен град, Ашур Можеш да го видиш на тази карта тук, на която показахме Акадската империя.

image

И както вавилонците, така и асирийците говорят акадски език. Влизайки в този по-късен асирийски период, виждаме, че и арамейският, друг семитски език, става все по-значим. Асирийската империя на върха на своята власт контролира голяма част от съвременния Близък изток. Асирийската империя в крайна сметка се разпада в VII век пр.н.е. и е превзета от Нововавилонската империя, имам карта на това точно тук, която също контролира и голяма част от съвременния Близък изток. Вероятно най-популярен владетел на Нововавилонската империя е Навуходоносор II, известен от еврейската Библия с това, че пленява ранния еврейски народ, така нареченият Вавилонски плен.

В крайна сметка нововавилонците са победени през VI век пр.н.е. от персите и Кир Велики. Това всъщност е краят на Вавилонския плен, според библейските разкази. Но да погледнем нещата по-мащабно. Месопотамия има защо да бъде наречена люлката на цивилизацията. Не само че там се правят технологични и архитектурни постижения, развитата им религия и писменост имат силно влияние върху цивилизацията за следващите пет, шест, седем хиляди години. Е, аз бих казал, определено поне последните 5000 години. Много от тези идеи, които се появяват в Месопотамия, различни технологии, писмени закони и всичко останало, се използват и до ден-днешен.


https://youtu.be/Ih26fli0vAU?t=57

Древна Месопотамия и еврейската Библия/ 2. image
Гласувай:
4
11. fun1001 - ..утре "след Потопа"..
05.03 15:23
който,започва в Шумер и Вавилония/ Акад и Ниневия, и
и, 'свършва" в Черно море, на планината Арарат, в Армения...
там 'каца' Ковчега на НОЙ, който НЕ е Болгар, Болгар, а семит/ от ДоленЕгипет..

повече, в др част,продължение..
цитирай
2. fun1001 - https://bg.khanacademy.org/humanities/world-history/world-history-beginnings/ancient-mesopotamia/v/ancient-mesopotamia
05.03 15:32


ето го и тук линка / Кан Академия..

имам адреси и на русском езьике, понятно..
ну, больше, увидем..завтра )

цитирай
3. fun1001 - Н Николов/ https://chitanka.info/text/25157-tajnite-protokoli/41
05.03 15:41
рассоо, чети и Н Николов,за да ти светне..какви, да ги постваш тук..Ние не сме
порасли като мисири, в Шумата, на дядо ти, койчо ))

Семити ли са евреите?
Оксфордският речник, световно признат за един от най-достоверните,
в т. VIII, с. 1838 обяснява думата семит така:

„лице, произхождащо от семитската раса, която включва народите, споменати в Библията — Стария завет — като потомци на Сем, първия син на Ной, а именно юдеин, древен жител на Палестина, живеещ в Юдея — Палестинска провинция.
За семити се считат още: асирийците, етиопците, сирийците, арабите, а също така и лицата, които говорят като свой роден език един от семитската група езици.“
цитирай
4. fun1001 - сложих и Видеото, което е максимално кратко, и точно!
05.03 16:03
..без художеств и емоционални, излишни примеси )
моля, приятно гледане!
цитирай
5. saankii - https://chris-h-hardy-dna-of-the-gods.blogspot.com/2013/11/videos-online.html?m=0
05.03 17:02


ето и сайта на д-р Крис Харди, която изследва Зикария Съчин,also Anunnaki )
/ моля,ползувайте опцията, вдясно има автомат превод и на бг език..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 654619
Постинги: 1110
Коментари: 8656
Гласове: 1223
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930