Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09 09:11 - Азбуката, е създадена 2 000г след Шумерският клинопис!!!
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 258 Коментари: 11 Гласове:
8

Последна промяна: 19.09 20:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Великите изобретения на човечеството: Писменост

Из едноименният труд на Мишел Ривал.

 

image

/ НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ НА ЕВОЛЮЦИЯТАIV хилядолетие пр.н.е.

 

ОТ ЗНАЦИ КЪМ СРИЧКИ, ОТ РЕБУС КЪМ АЗБУКА

 

Изобретяването на писмеността в Шумер, Месопотамия, бележи съществен завой в историята на цивилизацията. Тя се включва в по-общия кадър на еволюцията на човешките средства за изразяване.

Още от плиоцена, преди много милиони години, човекоподобните развиват разделение в употребата на ръката и лицето: ръката се специализира в боравенето със сечивото, а лицето – в артикулация. Писмеността удължава тази първоначална еволюция, като се превръща в „инструмент на изразяване и запазване на мисълта, все повече устремена към разсъждението”, според израза на Андре Льороа-Гуран

Възникването и употребата на писмеността предполагат, че човекът е овладял своето материално обкръжение. И наистина, фините техники и рационалността, към които те водят, биха имали смисъл само ако отговарят на технични и рационални общества. Такова културно и обществено равнище е достигнато през IV хилядолетие пр.н.е. от земеделски общности в Близкия изток, в Египет и в поречието на Инд. На този етап те вече са усвоили напълно неолитната революция. Започват да изобретяват или да възприемат сложни организационни методи: централизиране на властите, градоустройство, организация на труда, развитие на обменни отношения, натрупване на излишъци, металургия. За тяхното добро функциониране писмеността бързо се налага като незаменим инструмент.

/ ЗНАЦИ И ЗВУЦИ

 

Въпреки това тези общества успяват много рядко и твърде късно да създадат imageнапълно завършена система на линейна писменост, основана върху чистата фонетика, която съответства на стадиите на сричкова и азбучна писменост.

По-голяма част от видовете писменост избират или чисто идеографска система (Китай), или по-често срещания случай – частично фонетизирана идеографска система (Египет, хетите и Егейския свят, както и Предколумбова Америка), при която някои знаци притежават както стойност на идеограми, така и фонетична стойност. ДОСРИЧКОВА ПИСМЕНОСТ

 

Шумерската писменост принадлежи към този втори клас писменост: тя твърде бързо преминава от пиктографски  към сричков стадий, но успоредно с това запазва един или множество идеограматични стойности на фонетичните знаци, с които си служи. Така най-древните намерени таблички с писмена, които идват от Шумер и се отнасят към средата на IV хилядолетие пр.н.е. (период на Варка IV), съдържат пиктограми, чиято роля е, доколкото можем до съдим, чисто идеограматична. Малко по малко шумерите откриват фонетичните стойности: това подготвя преминаването към сричкуване, което се използва повсеместно от началото на ІІІ хилядолетие пр.н.е..

Знаците от най-старата шумерска писменост са съставени от криви, описващи силуета на предметите, които означават. Едновременно с това от съображения за удобство (тъй като изписването на криви линии върху прясна глина е трудно) и поради преминаването към сричкуване, тази графика отстъпва на къси, клиновидни резки, които изглеждат като комбинация от знаци с триъгълна форма. Думата „клинообразен” означава „с форма на ъгъл”.


/ ИГРА НА ЗАГАДКИ

 

Преминаването от пиктографско към сричково писмо би се разбрало по-лесно чрез ребуса. Древните шумери са имали много едносричкови думи,  а и много думи в езика им са били омоними. Те развиват фонетична графия, основана върху равностойността на тези термини, което разбира се, създава недоразумения поради различните възможни интерпретации.

Най-древното използване на тази техника се отнася към IV хилядолетие пр.н.е., и засяга лично името Ен-лил-ти (което означава „Бог поддържа живи”). Думичката „ти” („поддържа живи” или „живот”) е изписана чрез знака на своя омоним „ти” („стрела”) и се изобразява графично като стрела.

Без съмнение, служейки си именно с такива начини, месопотамските писари преминават степените от пиктографската към линеарната писменост.

Това е етап, предшестващ революцията на азбуката, състояла се две хиляди години по-късно.

 

< ПИСМЕНОСТ ПРЕДИ ПИСМЕНОСТ >

 

 

Писмеността е постоянен начин на изразяване, обратно на моментните: дума, мимика, докосване, звуци (тъпан) или визуализация (дим). Все пак преди истинската писменост са съществували и други техники на постоянно изразяване.

 
Гласувай:
9
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. fun1001 - Добро утро,
19.09 09:25
изв.ме,за клипа,но..става,нали)
цитирай
2. eva666 - а някой, ще ме светне ли..
19.09 10:29
Защо баба Цеца Владова / 29 29 1/пише с 36 профила и при това копира на немски или английски език
всички разбрахме, че има три висши убразования
и детска градина 10 год. за малоумни таланти
под маската на Слаффчо трът)
цитирай
3. fun1001 - обмислям да напиша едно писмо в понеделник
19.09 10:42
до правния отдел на инвестор АD България
ще настоявам ,да ми бъде предоставено
копие от договора за рекламна дейност
сключен с фирма Владови ООД град Русе
имам силни подозрения, за проявата на 10-год Картелизъм!?
цитирай
4. blackpredator - ;)
19.09 16:24
тоз постинг напомня, първата ти менструация..

опсс, и фключително, и тая умрела червеноводска яйцеклетка
цитирай
5. fun1001 - :-)))) добре де..добавям още един клип..
19.09 20:20

...Заглавия, искаш ли...отново?
предложих ти..добронамерено..глЕй си професията,бляк..

утре, повече, за Геологията, Златото, и Вулканите ))
цитирай
6. dobrodan - Пиктограмата е начинът хора, общуващи на различни езици
19.09 21:22
да схванат изразеното чрез нея. Същото наблюдаваме и на изток с китайските и другите йероглифи. Впрочем: "Възрастта на китайската логограма непрекъснато се уточнява. През 1962 г. при разкопки на неолитно селище, близо до река Хуанхъ са открити надписи върху панцир на костенурка, напомящи по изписване на древни китайски йероглифи. Пиктограмите са датирани от 6-о хилядолетие пр.н.е., което ги прави писменост по-древна и от шумерската."
цитирай
7. fun1001 - ...така ли? а ,от коя дата, са доказани Шумерските глинени таблички?
19.09 21:47

мисля, около същата ,преди ок 6 000/ не помня, никога наизуст..
утре, ще продължа..
https://www.wikiwand/bg/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%80

Все още няма единно мнение за произхода на шумерите. Не е изключена възможността шумерската цивилизация да е възникнала в процеса на развитие на предшестващата я местна неолитна култура Обейд (или Убейд). В епоса на шумерите (Епос за Гилгамеш) се споменава за страна, която те считат за прародина на цялото човечество – остров Дилмун (днешен Бахрейн).
/и там, съм била )

следва / Археологически разкопки и разкрития../Шумер
цитирай
8. dobrodan - Когато пътувам в чужбина (не е често) все гледам за български следи :).
19.09 22:25
Получи се леко изкривено световъзприятие и ми причинява осезаем дискомфорт :).
Преди години съм в чешко и изведнъж - Krummau. Ама то означавало завой, ми казаха. Да, завой. Точно като във Велико Търново и замъкът ме гледа над реката!
Два пъти ходих там. Все едно си бях у нас :).
Прекрасно е, че можеш да виждаш света такъв, какъвто е. Аз вече го виждам по различен начин :( и не съм особено радостен от това.
цитирай
9. fun1001 - ..не е важно,какво ни се случва, ед,важно Е.КАК НИЕ ще реагираме.Светът е Огледало)
20.09 14:58
dobrodan написа:
Получи се леко изкривено световъзприятие и ми причинява осезаем дискомфорт :).
Преди години съм в чешко и изведнъж - Krummau. Ама то означавало завой, ми казаха. Да, завой. Точно като във Велико Търново и замъкът ме гледа над реката!
Два пъти ходих там. Все едно си бях у нас :).
Прекрасно е, че можеш да виждаш света такъв, какъвто е. Аз вече го виждам по различен начин :( и не съм особено радостен от това.


....т.е. ? кое, му е толкоз..лошото))
цитирай
10. dobrodan - Остава само печал
20.09 18:44
и безкрайното и непоносимо усещане за един изгубен свят. Който създадохме, управлявахме, а после.....ни го взеха както се взима играчка от малко дете.
Да не сме го давали. Като изчезнем окончателно, дали светът ще стане по-добър?
Не. Просто след 100 години никой и никъде няма да помни българите. Освен някоя поредица от нули и единици. А при някой и друг ядрен взрив и тя ще изчезне.
цитирай
11. fun1001 - изв, краси, сега те виждам) точноо, това чета в момента/ Войните на Аннунаки, Крис Харди
24.09 14:25
dobrodan написа:
и безкрайното и непоносимо усещане за един изгубен свят. Който създадохме, управлявахме, а после.....ни го взеха както се взима играчка от малко дете.
Да не сме го давали. Като изчезнем окончателно, дали светът ще стане по-добър?
Не. Просто след 100 години никой и никъде няма да помни българите. Освен някоя поредица от нули и единици. А при някой и друг ядрен взрив и тя ще изчезне.пп
ще сложа и пост, струва си...
нали, ти обещах и за Семантичните полета
и как се научих да "тълкувам" древната, Световна История..
благодаря многоо, за репликите..
ти ме концентрираш,приятел (), и ме, правиш..някакси.."по добра)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 325801
Постинги: 654
Коментари: 5112
Гласове: 791
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Блогрол