Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08 21:19 - петъчна..находка)
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 1569 Коментари: 16 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ТУК, и днес ,ще ви предложа 3 /три/ Хипотези за нашата Прародина..ПРАРОДИНА

В това изследване ви представяме три хипотези за произхода и прародината на древните българи.

Според първата хипотеза прародината на древните българи е в Централна Азия и е обхващала следната територия – долината на река Тарим, части от съседните планини Тян Шан, Кун Лун и Памир. За основа на хипотезата служат писмени източници на старокитайските хронисти Шицзи, Цянханшу, Бейши, Хоуханшу, Суйшу, Таншу и др. През ІV хилядолетие пр.Хр. българите постепенно се формирали като общност в долината на река Тарим и планините около нея. Климатът в низината по него време бил изключително благоприятен и това спомогнало за пренаселването на района. Наложило се да бъдат усвоявани нови територии или периодично да се разселват големи групи от хора в различни посоки. При всяко разселване основната част от населението обикновено оставала да живее на старите територии. Това осигурило възможност за разпространение и запазване на етноса, традициите и родовата структура на българските общности. През III хилядолетие пр.Хр. древните българи създали близки контакти с дравидите и арийците, които населявали съответно южните и северните територии на днешна Индия, и по него време били в начален стадий на държавообразуване.

През III хилядолетие пр.Хр. група от племена, сред които и българи, напуснали района на Тян Шан и река Тарим и се установили в Югоизточен Урал (карта). След заселването си те създали своя организирана общност с главен град Аркаим. Уседналият начин на живот им позволил да развият своя култура. Постепенно те разработили рудници за добив на медна руда и с получената мед задоволявали потребностите на Централна Азия от този жизненоважен метал.

През III хилядолетие пр.Хр. се случило събитие, което е от изключителна важност за развитието на човечеството. В района на Таримската низина за пръв път е бил опитомен и обязден конят. Всички съвременни породи коне произлизат чрез селекция от една древна порода, живяла в района на река Тарим. И до днес са запазени стада от тази порода, известна като кон на Пржевалски. Древните българи вероятно са участвали в опитомяването на коня, затова често са ги наричали “конен народ”. Обяздването и използването на коня позволило на племената от Централна Азия да се придвижват по-лесно и по-бързо на големи разстояния и улеснило завладяването на нови територии.

Приблизително по същото време (през III хилядолетие пр.Хр.), на югоизток от Таримската долина, княжеството Кхина (Чина) започнало да обединява съседни княжества и племена. Войните за територии между китайските княжества и другите народи от Централна Азия, сред които и българите, започнали да стават все по-чести. По това време китайците наричали всички некитайски народи с общото нарицателно име „Хун-Ну”, което по-късно историците превръщат в етноним. В други древни писмени източници (напр. Адхарва Веда) населението на Централна Азия е наречено „Хунга”. По този начин названията „хунори” и „хуни” добиват популярност и се използват и до днес в съвременната историческа наука.

В края на III хилядолетие пр.Хр. поради пренаселване, но по-вероятно поради природен катаклизъм, голяма част от племената и народите от Централна Азия се разселили на североизток, където през II хилядолетие пр.Хр. се обособили в две големи групи: източна, наречена Тунг-Ху (бъдещите тунгузи), и западна, наречена Хиунг-Ну (или Хси-Угнор). Основната част от българските племена влезли в състава на Хиунг-Ну.

Едни от най-известните градове на древните българи в Централна Азия са били Кашгар, Куча (Куша), Балгаш (днешен Балхаш), Фергана, Бугар, Чдар, Булгар-чаи, Балг (Балх). Териториите в Централна Азия, които са населявали българите в различни периоди от време, днес се намират в различни държави: източната територия на дн. Киргизстан; югоизточната част на дн. Казахстан; долината на река Тарим (днес Съндзянска автономна област, наричана доскоро Уйгурска – територия в Северозападен Китай); част от дн. Северна Индия; североизточната част на дн. Таджикистан и част от дн. Северен Афганистан.

моля, последвайте линка )

https://historybg.info/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/imageГласувай:
10
11. saankii - многоо важни неща, научих в този блог ..благодаря на всички)
27.08 21:32

само, ЕДНО, не разбрах...
защо, хората, продават "душата" си..за $$$$$$$ ?
.....с пари, НИЩО, не може да се купи, нищо стойностно, поне..
наблюдавам,Публиката,обитава ареала, на възраст.диапазон - около 60- 70- 80
а, това, е една мн сериозна житейска.. бариера...
ее, затова ми е..протеста, и няма да се спра, дори и да ми изтрият..666те имена)))

пп
не искам да изпадам в конфликти,клюки
и..конфуз, знам, че има и такива ( малко са))
които, ме разбират..правилно.
аз съм само..една "празна фуния"..както казва незабравимият ККастанеда..
бъдете истински..друго важно, немааа))
цитирай
2. fun1001 - ето и 2-та Хипотеза/ заради Лазар, се разтърсих и аз )) пр четене, има и още..
27.08 21:39
Според втората хипотеза .
през VII и VI хилядолетие пр.Хр. на територията на Балканския полуостров вече имало трайно заселени племена. Климатът позволявал развиването на крайречно и поливно земеделие. За животновъдите имало достатъчно паша и подходящи условия за развиване на уседнало животновъдство. Поречията на многобройните реки, удобният бряг на тогавашното голямо сладководно езеро (днешно Черно море), развитото поливно земеделие и уседнало животновъдство позволили на пътуващите търговци да установят трайни контакти със съседни племена и народи от Мала Азия, Кавказ, Иберийския полуостров и северните райони около езерото.

През VI хилядолетие пр.Хр. около местата с добра питейна вода и в близост до горите били образувани постоянни селища, което превърнало Балканския полуостров в най-гъсто населената част на тогавашна Европа. От тази епоха досега са открити около 950 селища. Около постоянно населените места са възниквали временни поселения с по-малка продължителност на съществуване – само няколко поколения или до изчерпване на ресурсите на района. Трайно населените места се превърнали в укрепени общински центрове, където се развили занаятите и търговията. След интердисциплинарни изседвания на екип от Колумбийския университет с ръководител проф. Ралф Солецки били установени имената на част от племената, населявали територията около езерото и предимно на Балканския полуостров – хамангиани, кимери (кимерийци), данило-хвари, българи, тогари, хони, убаиди, семити, траки, халафи, картвели и др.

Нов тласък за обособяването на културни общности на Балканите дало опознаването на медта. Проучванията на учените в галериите за добив на медна руда (открити в източната част на Балканския полуостров) доказват, че в един от най-големите рудници (в района на Стара Загора) през V хилядолетие пр.Хр. са добити около 2000 тона чиста мед. Едновременно с медта човекът опознал и златото, тъй като двата метала се срещат в готов вид в природата, топят се при близки температури и лесно се о
цитирай
3. fun1001 - +++/ има и карта в публикацията..
27.08 21:42

В началото и двата метала са били използвани предимно за украшения, но след активното обработване на руда, медта постепенно станала основен заместител на каменните и кремъчните сечива. Още от откриването му златото, поради топлия цвят и особеното излъчване, било свързано със Слънцето и станало символ на висшата власт в обществото.

Вследствие на неизяснен природен катаклизъм около 5600 г.пр.Хр. започнало рязко покачване на водата в световния океан. По това време на мястото на днешното Черно море съществувало сладководно езеро (карта) без връзка със Средиземно море. След нахлуването на огромно количество вода през Босфора, били залети крайбрежните райони на езерото. Нивото на водата за сравнително кратко време се покачило с 80 до 100 метра. Изследователите наричат това събитие Черноморски потоп. Наводненията причинили непоправими щети на развитите крайбрежни територии. Една част от населението била унищожена. Някои от племената се оттеглили навътре в сушата, останали да живеят в земите на дедите си и поставили основите на тракийската култура. Повечето племена, под формата на големи обединения или самостоятелно, се преселили в нови земи. Американските учени проф. Уилям Райън и Уолтър Питмън (океанографи от геологическия център „Ламонт-Дохърти” в Палисейдс, Ню Йорк) публикуваха през 1998 г. изследването си за Черноморския потоп и карта на предполагаемите разселвания на племената, живели около сладководното езеро. Данните на картата впоследствие са уточнени и допълнени.

(карта)
цитирай
4. eva666 - http://eva666.blog.bg/drugi/2020/08/27/arestuvaite-tozz-psihar-blog-bg.1725324
27.08 22:37


НЕ смей да пипаш сайта,Психопате!!
ще се видим в Съда, въпреки..жълтата ти ..виза)
цитирай
5. dobrodan - Ако обединим двете хипотези, като че ли ще сме близо до истината.
27.08 23:05
Утре ще пиша малко, сега съм уморен :). Лека нощ :).
цитирай
6. fun1001 - ето, съкр и на 3та част.лека нощ на всички! Благодаря ви за отзива)
27.08 23:24
Според третата хипотеза българите са се сформирали като общност на територията на планините Памир, Хиндукуш и в низините на запад от тях – горните течения на реките Амударя и Сърдаря, където през ІІІ хилядолетие пр.Хр. вече са имали изградени общества с развито животновъдство и поливно земеделие. Постепенно българските племена се оформили като компактна група и при тях започнали да се появяват начални форми на държавообразуване. Главни градове на българската общност в района са били Бохан, Фергана, Самочан, Балгаш (днешен Балхаш), Бугара (в западното подножие на Памир) и Балг (дн. Балх в Северен Афганистан). През ІІ хилядолетие пр.Хр. българите, живеещи в областта Балг, създали държавата Балгара (карта). Поради трудност при произнасянето и записването на звуковете „ъ” и „г” иранските и гръцките хронисти са изписвали името Балгара като „Балхара”. На езика фарси е наричана „Бахтар”, на арабски „Бхалика”, а на китайски „Дася”. По името на държавата Балгара е наречена известната днес историческа област Бактрия, която обхваща дн. Северен Афганистан, части от планините Памир и Хиндукуш и низините на запад от тях. В историческата наука държавата Балгара остава с името „Бактрия”.

Бактрия е описана в индийски източници от II хилядолетие пр.Хр. и от гръцкия историк Ксетий, описващ събития от Х и VI в.пр.Хр.

Първоначално Бактрия заемала територията на древната област Балг (в някои извори „Балк”, „Балх”). Областта Балг носи името на народа, който я е обитавал – балги – етническо име на българите, живеещи в региона. Столица на Бактрия бил град Балг (дн. гр. Балх в Северен Афганистан). Държавата е била известна в древността с развитото си строителство, държавно устройство, търговия и с широко разпространените религиозни и духовни школи. Една от висшите касти на Бактрия била съставена от мъдреци, жреци и учители (наречени по-късно „брахмани”), които съхранявали и разпространявали свещени знания за произхода и за устройството на света. В този период Българите са били..

следва..
цитирай
7. desperada - къде ги
27.08 23:58
намираш тези дивотии?
цитирай
8. dobrodan - За да станеш поклонник на огъня, слънцето и луната,
28.08 10:47
мисля, че трябва да си живял много дълго време на студено и тъмно. Това е доста на север, много на север. Какво може да те накара да отидеш там.......


ВСЕМИРНИЯТ ПОТОП Е ЗАЛЯЛ СИБИР С ГОРЕЩА ВОДА (това е заглавие на една статия, която няма да превждам нацяло, а само полезното от нея)

"За внезапно дошлата "голяма вода" разказват и легендите на малките народи в Сибир, но някои детайли от описанията на това събитие съществено се различават от библейската версия.

"Дошла гореща вода от юг. Тя била нетърпимо гореща, дотолкова, че човек лесно можел да се свари в нея. Гореща вода и плътна мъгла (пара). Тя заливала всички земи, като принуждавала хората и елените да се качват нагоре в планините. Хората бързо започнали да строят салове. Гигантски салове от огромни стволове на дървета, които по-рано покривали Земята. Саловете трябвало да бъдат много големи, защото трябвало да се спасят не само хората с имуществото си, но и животните и най-вече елените.
Времето не стигало, водата постоянно прииждала, като застрашавала да потопи цялата земя. Накрая саловете били готови и спуснати във водата. Хората, животните и елените се качили на тях. Заплували. Мъглата била плътна, нищо не се виждало. Плували няколко дни, а земя нямало.
Случила се и друга беда. Тези салове, чиито дънери били завързани един за друг с ремъци от еленова кожа, започнали да се разпадат, защото ремъците се разхлабвали от горещата вода и не можели да държат дървените стволове плътно един към друг. Хората и животните падали в горещата вода и загивали. Спасили се само тия, които се сетили да привържат дънерите с въжета от човешки коси. Те издържали в горещата вода и саловете не се разпадали.
След някое време саловете се спряли по върховете на планините. И на Бабиния връх също, там до днес има един такъв сал. Водата започнала да се отдръпва, като се показала безжизнената, попарена земя. Хората, зверовете и елените започнали да се спускат полека към долините и там уреждали първите си стоянки. Зверовете се разбягали из Полуострова, а елените припнали да си търсят храна. Така на Полуострова се появили чавчувените, също и Итканските коряки....
В интерес на истината на Бабиния връх (Бабушка) наистина лежат няколко вкаменени дървени ствола с внушителни размери. Когато моят познат, сътрудник от Поселковата Агиткултурна бригада, който развозвал по стоянките филми, вестници и списания, попитал чавчувените какви са тези стволове, те вдигали рамене: а-а-а, не знаем. Оказва се, че са знаели прекрасно, просто не са искали да разказват на първия срещнат, макар и добър човек, истинската история на своя народ. История, започваща с потопа.
Потоп! Да! Разбрах! Те не просто разказаха легендата за Потопа, случил се преди много векове (или хилядолетия). Тази легенда коренно се различава от описаното в Библията. Чавчувените обаче винаги са водили затворен и откъснат живот, чужденците не били добре посрещани. По-разбраните от тях били пускани да си вървят по живо, по здраво, а твърде настоятелните просто били убивани. Откъде тогава се е появила такава легенда у тях, предавана от уста на уста? Изглежда, всичко това наистина се е случило? Това ли искаше да ми каже Вуквун, който ме помоли да разкажа тази история?
С какво е различна тази версия за Потопа от библейската ли? В библията се описва дъжд, валял "четиридесет дни и четиридесет нощи". Тук земята е залята с вряла вода, идваща от юг. Водата е толкова гореща, че над нея има постоянно пара от топлината. Това допълнително усложнява спасяването от такова бедствие.
Защо придошлите води са били така горещи? Очевидно нивото им се е вдигнало не заради дъжда, а по-скоро по причина на някакви тектонични процеси, които са сгорещили водата и Земната кора. Имало е обаче и още нещо, което е предизвкало бавно, но неотклонно повишаване на нивото й. Още един интересен детайл: преди катастрофата в Сибир са растяли гигантски дървета, каквито там днес вече няма. Такива няма и в Източна Европа. Някои изследователи повдигат хипотезата за катаклизъм или катастрофа, случила се на нашия континент, като главната мощ се е стоварила върху Сибир.

Г. Тимнетагин, област Магадан


Има ли разумно обяснение за такова събитие, как смяташ, Юли?
Това не е ли началото на Ледената епоха?
цитирай
9. fun1001 - Потоп.с вряла вода!!
28.08 12:13
каква Грандиозна,и жестока приказка..
а,от Сибир,шаманите...мигрирали
към Америка,нали ) кажи ми ,даа @

цитирай
10. ednalady - tozi koment, e Unikat ) позволих си,да го..крадна@ очакваме те..
28.08 14:37

1. dobrodan - И кое му е смешното, Севте?
22.08 13:29
Кое му е смешното: одеялата, шевиците, облеклата, цветовата гама на тъканите, белите лица в Перу и Чили, имената на индиански племена, поразително съвпадащи с тези на европейски и азиатски? Или паричките по лицата на бабите, като украса?
Специална изненада има за теб, тракалъм.
Етнонимът "траки" великолепно се извежда от езика на тюрките.
"Белите сеячи" означава. Надявам се да оцениш оказаното ти внимание в тоя коментар.
Дали ще го публикуваш или не ми е все едно. Аз ще публикувам тези неща скоро.
Тогава ще сте по-ниски от тревата и по-тихи от водата, тракалар. Гаранция ти давам.
Много зле работата......

2. sevt9 - очаквам с интерес изследването ти!
22.08 13:34
цитирай
11. ednalady - :-)))))))))) ooooooo...
28.08 14:47
да не забравя, и Карлос Сезар Арана Кастанеда, роден в Кахамарка, Перу
наследник на сибирски шамани - на толтеки и олмеки...чак,там.. сме се добрали )

няма 'случайни"..случайности..бабo мулти-desperada )
ВСИЧКО, е причина- следствие-причина... и.т н...
цитирай
12. dobrodan - Ама виж сега, Юле, те траките не са били добри моряци, само така с едната ромфея
28.08 15:40
(което идва от "ръмбя", рубя - индоевропейски корен :), са стигнали отвъд океана и са занесли цивилизация.....
Казано най-общо: на Балканите се срещат индоевропейски и неиндоевропейски език. Нарочно ти дадох пример с този корен, защото паричната единица на Индия е рупия, съществува вълшебният рубин, а името Рубен у евреите все трябва да дойде отнякъде, нали така?
Мисля, че с идването си на Балканите траките са се смесили с население, говорещо индийски език :), затова са интересните лингвистични сходства и разминавания и никой не може да им определи с точност езика на тия хора. Това обаче не и на югоизточните Балкани, както и на север. Има още много за научаване, също е проблем това, че явно тюркоезични племена са обявявани за траки. На всичко отгоре и гръцкият език е оказал влияние, макар и по-късно да се е създал. Трудна работа :).
цитирай
13. dobrodan - Една от последните теории гласи всъщност обратното :),
28.08 15:49
fun1001 написа:
каква Грандиозна,и жестока приказка..
а,от Сибир,шаманите...мигрирали
към Америка,нали ) кажи ми ,даа @че преселванията са били от Америките към Азия, но не ми изглежда достоверна, така че - да, праосновата на последната цивилизация е тръгнала от Алтай към Америките. Много вероятно по суша през Беринговия проток, индианците така и не развиват корабостроене като хората, ако и полинезийците първи в света да правят катамарани..... "Джагфар Тарих" разказва за племената май и ищяк, добри корабостроители, изпратили експедиция, която изглежда не се е върнала :), а думата Инка е древнотюркската "ing" (инг), често означаваща "лице, външност"...
Юли? Картата на адмирал Пири Реис показва Антарктида без ледове и истинската й брегова ивица.....
Някой не обича хората :). Колко цивилизации са заличени (кои умишлено, кои - не)....
Дали някой ден ще разберем истината?
цитирай
14. fun1001 - :-)))) мдаа.. в крайна сметка
28.08 17:16
така го разбирам аз
боговете са по-лоши и могъщи от нас
... затова, и от време на време,
обръщат таблата,и всичко започва отначало
рестарт на Играта
.. сигурно знаеш Аз твърдо поддържам теорията за ануннаки, /тези,които дойдоха от небето на земята
Историята е голяма краста, заразих се и аз :-)
цитирай
15. dobrodan - Реално погледнато, не виждам друго обяснение. По-скоро - кога дойдоха за пръв път
28.08 17:56
и дали са идвали само те?
Чисто статистически погледнато, Вселената би трябвало да гъмжи от живот в най-различни форми и не е задължително дори да приличат на нас.
Нашата планета е прекалено удобна за белтъчната форма на живот.
Луната.......
Тя е тази, благодарение на което Земята не се преобръща периодично надолу с главата. На всичко отгоре.....защо постоянно е обърната само с едната си страна към Земята? Защо не се върти около оста си? Има и други такива спътници, но тяло с такива размери.....без осово въртене....не го проумявам, може би съм глупав :):):).
Писал съм и преди: при сегашните планетарни условия не биха могли да съществуват гигантските животни и растения от миналото, просто не биха издържали теглото си.
Или е направена супер прецизна промяна в скоростта на въртене на Земята, или някой е добавил маса.....може би колкото още една Земя....което на свой ред е забавило времето за обикаляне около Слънцето...
Без външна намеса не бихме могли да съществуваме. Някой е пипал дето не му е работа, и не е бог. Може би самият той е бил някога от плът и кръв като нас. Може би и още е така.
Навлизам във фантастиката... :).
цитирай
16. fun1001 - Всичко онова, което може
28.08 18:20
да сътвори човешкият ум
аз бих нарекла различни варианти
а нашата вселена, така наречената ноосфера
Представлява, безкрайното и необхватно пространство на варианти което изглежда като математична координатна
система./ много пъти съм предлагала тук, моите любими автори.
специално за теб, бих могла, да ги пратя на лични:-)
до после.благодаря ти,за приказките :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 322914
Постинги: 649
Коментари: 5053
Гласове: 786
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Блогрол