Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02 19:19 - Социализмът в СССР - това беше някаква казарма, потънала в кръв.
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 213 Коментари: 9 Гласове:
3 

   вижте и Видеото:  «Триумф моли»
| Путинизм как он есть: Начало


Припомняме и нашето интервю със Светлана Алексиевич
от 2016 година:

"Червеният човек" си отива,Но, с мноого кръв!


Светлана Алексиевич: Безумието в Русия е тотално

В Русия безумието е сякаш тотално. И не безумието на някакъв отделен човек, а на цели маси хора. Страшно е да осъзнаеш, че е изчезнала цялата ни образованост и начетеност, казва в интервю за ДВ Светлана Алексиевич.

Нобеловата лауреатка за литература Светлана Алексиевич беше в Щутгарт за премиерата на операта "Борис", в която са използвани нейни текстове от книгата "Време секънд хенд. Краят на червения човек". В операта от Сергей Невски са използвани и други мотиви, най-вече от операта на Модест Мусоргски "Борис Годунов" по едноименното произведение на Александър Пушкин. Предлагаме с известни съкращения интервюто, което взе от нобелистката нашата колежка Анастасия Буцко. Главната му тема: как живеят днес хората от бившия СССР?

"Борис Годунов" от Пушкин завършва със знаменитото изречение "Народът мълчи". Финалът на операта от Мусоргски показва вече обезумелия цар Борис Годунов. А как завършва "Борис"?

Светлана Алексиевич: С всеобщо обезумяване. Когато човек чете изказванията на някои днешни руски политици, направо му се струва, че е избухнала епидемия - толкова тотално е безумието. При това - безумие не на някакъв отделен човек, а на огромни маси хора. Когато четеш за плановете руската църква да бъде вписана в конституцията, как се отнасят към хомосексуалните, към хората, които искат да живеят другояче и живеят другояче… Става страшно, когато разбереш, че е изчезнала цялата ни образованост, цялата ни начетеност.
Моя приятелка журналистка живя известно време в Донецката народна република. Косата ми се изправи, когато ми разказа какво е преживяла там. Колко бързо от човека се "обелва" културният слой… Хората по мазетата там - първо ще ги нахранят, после ще ги убият, представяте ли си!
Като че ли сме в 16 век!

Като си говорим за днешните управници: Как мислите, какво си е наумил Путин?

Светлана Алексиевич: Струва ми се, че Путин (както и Лукашенко) вече е заложник на самия себе си, на някакви свои идеи. Диктаторските режими са жестоки и към самите диктатори. Тези хора нямат човешки живот! Навремето ми се искаше да разбера какъв човек е бил Ленин. И взех да чета спомените на разни хора. В една от книгите работник разказва как Ленин пренощувал в дома му. През нощта работникът чул шум от стаята му и надникал да види какво става. Ленин, който обикалял покрай етажерките с книги, се обърнал и възкликнал: "И всичко това аз не съм го прочел!". Разбираема, човешка мъка, че животът се е изнизал покрай теб. Ленин също е бил жертва на параноичните си идеи. Културният слой навярно "се обелва" и от диктаторите.

 

Ленин е страдал заради непрочетените книги, но за какво, според Вас, ще съжаляват Путин и Лукашенко?

Светлана Алексиевич: Ще съжаляват, че няма монархия, че не могат да предадат властта си по наследство. А това много им се ще, понеже вече са се уморили да играят ролите си - дори в тази примитивна демокрация, на която вече никой не вярва, но всички са длъжни да спазват правилата на играта. Чисто човешки ми е жал за хора, които са изживели не своите животи. То това е и най-важното, за което човек може да съжалява под капака на ковчега си: че е изживял не своя живот.
Ще кажете: ама имат пари. Ех, пари, милиарди, къщи, дворци…
Но, мигар от тях човек става по-щастлив, по-радостен?
Мъжете все си мерят... Но когато се изкачиш най-горе, започваш добре да разбираш каква е цената. Разбираш, че нямаш приятели, а единствено враговете ти са истински.

Но светът все още се управлява от путиновци, лукашенковци и тръмповци. А как се чувстват младите хора? На кого принадлежи бъдещето?

Светлана Алексиевич: Човечеството се променя. Наскоро бях в Лондон и се запознах с млади екоактивисти. Оказа се, че един от тях е готов да защитава правата на пингвините, но не и правата на човека. И всяка година поема нанякъде, за да се бори за правата на някакви си птици. Тези хора вече живеят не на Земята, а в космоса. Човечеството се премества от плоскостта на историята в космоса. Вече имам трайното усещане за други времена, за други поколения, за друга естетика. За тях вече не е важно онова, което за мен винаги е имало значение. За тях е важен глобалният свят, важни са глобалните проблеми. Поколението, израсло с "Хари Потър", има различни възгледи за добро и зло. Бъдещето обаче принадлежи на поколението на Грета - на техните идеи, страхове и привързаности.

Много важна тема във Вашето творчество е Втората световна война. А днес в света буквално се води "война за победата в тази война". Кой е победител? Кой е освободител? Кой е окупатор? Кой е жертва? Има ли изобщо шанс да стигнем до някакъв общ знаменател?

Светлана Алексиевич: 
Така е. Четем новини как заливат с боя паметниците на "Альоша" или вършат някакви други неща с паметниците на Съветската армия. А пък на мен просто ми се ще да падна на колене пред това момче, независимо дали е родом от Рязан или от Беларус. Момче, пратено да се бие бог знае къде, оставяйки у дома милата си майчица, което е разгромило фашизма… Добре, победили сме фашизма. Но защо нашите политически мъже не говорят за това, че фашизмът стана възможен благодарение на Сталин, благодарение на неговата политика към Коминтерна, към левите западни интелектуалци, които му повярваха, че има алтернативен път за развитието на цивилизацията? По онова време витаеше такава наивна вяра…

И Сталин я направи на пух и прах. Баща ми влязъл в Комунистическата партия в окопите край Сталинград. И после през цялото време повтаряше, че идеята била прекрасна, но Сталин я предал. Аз съм живяла и в Швеция, и в Париж, тъй че съм виждала какво точно е социализъм. Съвсем не е онова, което у нас се наричаше "социализъм". Социализмът в СССР - това беше някаква казарма, потънала в кръв.

Възможно ли е в Русия и в Беларус да има някакво преосмисляне на това минало?

Светлана Алексиевич: 
Ние не знаем, така и не сме разбрали докрай какво точно се случи с нашите народи. Истината се крие и до ден-днешен. Архивите са затворени. Истината за войната се държи под ключ. За мен лично истината е една: да падна на колене пред "Альоша". Друга истина за нас не е достъпна. А, идеите на Сталин - те бяха да освободи Европа и да остане там. Ако обаче си беше тръгнал от Европа - съдбата на "Альоша" щеше да е съвсем друга. Това е тема за дълъг и много сериозен разговор. Докато не дойде едно действително ново, свободно поколение, ние така и няма да разберем какво точно сме живели. Но откъде ли да се вземе това поколение? В Украйна имаше един първи "Майдан", там се роди ново поколение хора, които са способни и на втори, и на трети "Майдан". В Украйна изобщо има богата демократична традиция - да си припомним само за казашката държава. В Беларус такава традиция няма, там има мълчалива търпеливост. А в Русия пък начаса се включва "сталинската машина": механизмът на страха кара хората винаги и с дълбока убеденост да застават на страната на силните.

 

***

image

 
"Червеният човек си отива. Но с много кръв." "Червеният човек си отива. Но с много кръв."
"Черв"Червеният човек си отива. Но с много кръв."еният човек си отива. Но с много кръв.""Червеният човек си отива. Но с много кръв.""Червеният човек си отива. Но с много кръв."
Гласувай:
5
21. fun1001 - Хомо Съветикус/ Светлана Алексеивич, Нобелова награда за литература
17.02 19:23
Светлата Личност ЧУлакова, е виновна...
а, винаги, мога и..по добре)

русските люде са като нас с вас, и ми е МНОГОО жал...
цитирай
2. fun1001 - потърсете още...„Време секънд хенд"../не съм запозната, но поддържам с две ръце, и два крака)
17.02 19:27

Хомо съветикус на Алексиевич – абстрактен идеал зад стиснати зъби
„Време секънд хенд” показва защо съветският човек заслужава
почти безгранично състрадание..(((
цитирай
3. redpredator - Не заслужава състрадание. Щом р...
17.02 19:31
Не заслужава състрадание.
Щом руснаците харесват тиранина путлер, значи са генетично увредени.
И те, и оспбено нашенските путинофили.
цитирай
4. redpredator - Всъщност това влечуго е толкова лудо,
17.02 19:33
fun1001 написа:
Светлата Личност ЧУлакова, е виновна...
а, винаги, мога и..по добре)

русските люде са като нас с вас, и ми е МНОГОО жал...


че дори не осъзнава как работи за русофобите с, манията си да мастурбира и. еякулира на урода путин.
цитирай
5. eva666 - 3. redpredator - Не заслужава състрадание. Щом руснаци.....
17.02 19:38


Не са така прости "нещата", редпредаторе)
цитирай
6. eva666 - кратко филмче за Вова /който ВЕЧЕ е покойник.или, на някой о в Ява )))
17.02 19:40
вижте и Видеото: «Триумф моли» /Триумфа на молеца/ така му викат..
| Путинизм как он есть: Начало
цитирай
7. saankii - в мръсната Политика,няма случайни хора,
17.02 19:53
камо ли, " чисти,добри,умни,емпатични,спортяги,и вечно млади)))))
стига сте ме..разсмивали..ще се..разРеваа на глас...
...и ще стана Червена поСмещница, и аз...
ако немаа рима,моля...
цитирай
8. redpredator - Що да не са прости? Светлана ка...
17.02 19:55
Що да не са прости?
Светлана казва, че путин е диктатор.
Руснаците харесват диктатора, искат да бъдат покорни.
Още от Иван Грозни насам тия са свикнали да бъдат роби и това им харесва.
А че путлер е сатана, е вън от съмнение.
Обладаните от него са неизлечимо луди.
Виждаш оня червей тук.
цитирай
9. fun1001 - 4. redpredator - Всъщност това влечуго е толкова лудо,
17.02 20:06
полигоре, и аз съм бясна като теб, разбирам те..
има 100% Истина във всяка твоя дума..
ноо, тези неХора, са сигурно..платени, или...обладани!
не намирам друг логичен отговор...
или, НЕ четат,и НЕ мислят самостоятелно, което е най вероятно...според мен.
още по лошо..те са ЖЕРТВА на тежка пропаганда!
тоочно, тази 'операция' изпълнява
марионетката ..ЧУлакова...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 80402
Постинги: 309
Коментари: 2384
Гласове: 345
Архив
Календар
«  Април, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол