Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01 19:19 - внимавай,не ме пипай,трольче )
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 276 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 22.01 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   image

     image


  

    Идеологията и историята Тома Петровмай 30, 2018
Култура и общество


Време за четене: 4 минути

Изучаването на историята е особено благодатно за онези, които искат да разберат политическите процеси и идеология. Така например политиката в своята същност най-често се свежда до осъзнаване на някакъв групов интерес – бил той на народ, на гилдия, на класа или прослойка и манифестацията на този интерес, случваща се по най-разнообразни начини: от бунтове, до оказване на влияние посредством стачки, подкупи и прочее. В един момент на сцената се появява и някой мастит интелектуалец с пророческа осанка и претенцията да обясни каква величава вселенска истина се крие зад този конкретен и по своя характер напълно частен, макар и групов, интерес.

Така е с всяка една идеология, като се започне от либерализма, чиято благородна задача не е да осигури свобода на гражданите, а да обезпечи идейно претенцията на имотните търговци и финансисти да налагат политически волята си над старата поземлена аристокрация, чието време поради отминава поради обстоятелството, че корените й могат да бъдат проследени до старите и доказали се военни командири, плячкосали някога Римската империя.

По не особено различен начин стоят нещата и с комунистическата идеология. За да бъде разбрана тази идея, имаща нерадостната съдба да бъде основа за най-античовешките режими в историята е необходимо задълбочено изследване на времето и мястото, в което е създадена. Оказва се, че Маркс съвсем не е бил популярно лице по времето си, а е бил един от многото, опитващи се да си пробият път в обществеността и да осигурят запомнянето на името си в историята чрез решаване на наболелите за времето си проблеми на наемните работници – така наречените пролетарии. Тези пролетарии действително са живели в не особено добри условия, животът им не е бил лек и са били често потискани от онези, в чиито фабрики са се трудили. За основа на своята идеология Маркс използва (макари обърната наопаки) философията на Хегел, която е била особено популярна по онова време. Тъй че разбирането на Хегел е от особена важност за разбирането на Маркс в някакъв исторически, херманевтичен контекст.

Икономическите виждания на Карл Маркс са неактуални отдавна, ако някога въобще са били считани за валидни. Мавъра с еврейско-протестантски произход успява по уникален начин да направи детайлен и по всяка вероятност верен анализ на заобикалящата го икономическа система като в замяна предложи… Абсолютно нищо, освен прекратяване на този процес, без алтернатива на участниците в него – де факто всички хора, които не се трудят при прединдустриални условия. Обещание за бляскаво бъдеще, което носи обаче само глад, недоимък и гаранция за буквално и безапелационно намаляване на количеството живи хора в името на някакво имагинерно „по-разумно“ изразходване на ресурсите.

Разбира се, историята потегля по неочаквани пътища и опровергава Маркс – спрямо собствените му предвиждания действително избухва войната, която днес наричаме Първа световна, но тогава работниците не предпочитат да загърбят националните различия в името на мира, а избират да се придържат към националните си идеали и чест. Тогава обаче избухването на Болшевишката революция, взела за своя основа преработеното за удобство учение на Маркс успява да вдъхне нов живот на идеята, която наричаме комунизъм.

Карл Маркс е писал доста и съвсем не е глупав човек. Много от наблюденията му са били верни, някои от „предсказанията“ му действително се сбъдват дори днес. До колко обаче източникът на тези „предсказания“ са някакви апокрифни творби, извадени от контекст, оставям ученолюбивия читател сам да потърси, проучи и прецени. Самата идеология на марксизма далеч не включва единствено творбите на Маркс, а и тези на Фридрих Енгелс. След смъртта на първия е дописван и доредактиран и от Карл Кауцки, а Едуард Бернщайн го и опровергава в някои ключови опорни точки (например за неизбежната монополизация на капитала), с което и става своеобразен баща на социалдемокрацията в Европа и изхвърля учението на Маркс в автентичния му вид от политическия дебат.

В Съветския съюз ситуацията не е особено по-различна откъм придържане към оригинала. Болшевишкият марксизъм всъщност е марксизъм-ленинизъм, трактовка на Владимир Илич, която твърде често влиза в противоречие с идеите на Маркс – вероятно поради факта, че самият автор на „Капиталът“ не е имал окончателно мнение по множество въпроси. В последствие този марксизъм-ленинизъм се разделя на поне три големи течения, които също имат огромни различия по между си: консервативният и националистически сталинизъм, крайно революционният и нихилистичен троцкизъм и маоизма, който излиза най-смъртоносен в сравнение с предните две разклонения и поетапно, чрез инкорпориране на конфуциански принципи в себе си се превръща в нещо, не особено по-различно от корпоративен фашизъм.

На фашизъм, иронично, заприличват и идеите на правителствата в Източния блок след Сталин, където самата номенклатурна прослойка неусетно заприличва на буржоазия. (Такава роля тя фактически изпълнява и след краха на режима.) Крайно любопитен феномен е как хората, борили се срещу национализма, монархията и религията по времето на Първата световна война няколко десетилетия по-късно създават (гротескни) паметници и филми, посветени на отдавна умрели царе-автократори и развиват афинитет към окултното (точно както е в Третия Райх) със своите кумири. Достатъчно е само да споменем имената на Ванга и Дънов, също цялата митология, създадена около богомилите от хора като Николай Райнов, Светлин Русев, Любомир Левчев и, разбира се, принцесата на българския национал-комунизъм, Людмила Живкова. Показателно е да се проследи например отношението към брака и абортите – докато в началото на Народната власт се говори за брака като за „буржоазна отживелица“ и правото на жената да направи аборт по свой избор, 70-те години на ХХ век вече се говори за здрави социалистически семейства, дългът на жената да бъде майка и да ражда и прочее.

Идеите на единствената останала радикална (макар и вече достатъчно отдалечена от първоизточника) форма на марксизма – троцкизма – на свой ред имат необикновена съдба: Единствено тази форма на марксизма успява да заплени сърцата на мнозина младежи, обединени във вълни на контракултурни градски групи – битници, хипита и подобни – постигне някаква масова популярност в свободната част на следвоенна Европа и САЩ. И не само, че успява да постигне популярност, но и влиянието й усещаме и до днес – къде явно, къде само като сянка от предишния радикализъм.

Вижданията на Маркс повлияват и цяла плеяда от западни интелектуалци в по-малка или в по-голяма степен. Но тук си остават просто влияния,
парченце от „Манифеста на Комунистическата партия“ тук или там,
а не марксизъм в някакъв конкретен и завършен смисъл на тази дума.
Единствената пряка и непреодолима връзка с първоизточника си остава радикалното желание за унищожение на йерархията под една или друга форма.

Нихилистичен, материалистичен и деструктивен заряд, който преди около век е престанал да има адекватна връзка със заобикалящата реалност и историческите процеси, но за сметка на това все още активно генериращ антисистемно девиантно поведение.

 
Гласувай:
4
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hloriss - Кое е това трольче, аз ли?
22.01 19:49
Кое е това трольче, аз ли?
цитирай
2. fun1001 - 'модерното ляво' ..това ми е /вълнообразната/ Тема на седмицата..
22.01 19:54
и "подривната" роля на "културната хегемония"/ Маркузе, и Ан Грамши..


'модерното' ляво..превзема средите, най вече на младите хора,
защото те са все още €моционално,незрели..
и, все още ,имат нужда..от 'одобрението" на стадото, или..глутницата
както, го изтърси тук..валДьорката..
лично,аз..не одобрявам този 'модел'...
а ,Пропагандата - ненавиждам, то е ясно..
знам, че не сте..толкова прости,а просто..нерваци, или мързеливи
но , стига тъ..клюки..два смислени лафа, не можем разменим..тъдява..
..не, ли е така?!!
цитирай
3. fun1001 - хльорчии..многоо си..превъзбудена отново..
22.01 19:56

набл'юдавам те, сесията те държи вече 2-3 мес..
....
цитирай
4. fun1001 - полигоре, не ми проваляй..дебата/ моля!!!
22.01 20:01
анонимен написа:
Кое е това трольче, аз ли?

цитирай
5. анонимен - ...TI GO TURA...VUSTATA...
22.01 20:25
...
цитирай
6. milady - http://lucyfer.blog.bg/profile.php
22.01 20:44
анонимен написа:
...


5. анонимен - ...TI GO TURA.....


изненадаа)))...а тоззз деБил е кака дрта мома,на 45- ВалДеЗорката

цитирай
7. eva666 - ....тази валдеЗорка (lycifer + valdor 199...
22.01 21:54

имам усещане, че е..някаква банда, хеви метъл хейтъри/ с обща сред възраст 40 50..
не, мога да включа..inak, какъв е този афинитет към..дрти/ и грозни
или, анонимни..това е Психопатия,поне с 5 разклонения..според MK 10 )))
/ затова и копирам чат пат..грозните психолиготии...и путетосношения..
цитирай
8. getmans1 - ДЖУЛ, ти добре искаш да отвориш тема ...
22.01 23:38
ДЖУЛ, ти добре искаш да отвориш тема но явно днес не ти се получава ... пък и се вижда, че заглавието на постинга ти се приема твърде лично ... някои нашенци приемат революциите в комплект с Чапаев, Петка, Катюша и тачанката им ... с комунистически артефакти не е възможно да се говори за модерни леви идеи и този факт е доказан отдавна ... а самата ти, си изживяла разликата ... дано Бог те дари с лека нощ и весели сънища ... ха-ха-ха /казано на пук за нЕкои/
цитирай
9. eva666 - :-)))) тихооооо, нарочно е, гетеее..
23.01 09:41


ДЖУЛ, ти добре искаш да отвориш тема но явно днес не ти се получава ... пък и се вижда, че заглавието на постинга ти се приема твърде лично
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 72469
Постинги: 269
Коментари: 2142
Гласове: 323
Архив
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Блогрол