Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2020 20:00 - Гриловани патладжани със салата от фрика, резене и млечен дресинг
Автор: anonymous285 Категория: Рецепти   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Гриловани патладжани със салата от фрика, резене и млечен дресинг

https://www.kulinarno-joana.com/2018/08/grilovani-patladjani-sas-salata-ot-frika-rezene-i-mlechen-dresing/

Йоана Петроваза Гриловани патладжани със салата от фрика, резене и млечен дресинг

Всеки от нас има любими храни, на които може да се наслади сезонно или през цялото време на годината. Повечето хора обичат шоколад, сладолед, палачинки или ако говорим специално за летния сезон – салата от хубави зрели домати, пържени тиквички с чеснов сос или диня. Аз обичам да ям всичко. Нямам ограничения към определени храни, но съм взискателна за техния произход и начин на приготвяне. Разбира се имам любими, но и те са избор следствие сезона, ситуацията, която налага да ги сготвя и най-вече настроението и апетитът ми за момента.

image

 

Наблюдавайки обаче тенденцията за публикации в този сезон, забелязвам, че в избора ми през всичките тези години присъстват най-разнообразни рецепти с патладжани. Не бих казала че имам изключителен апетит към патладжаните, но след наблюдението ми се замислих. Да, аз обичам патладжани. Както обичам картофи, домати, паста, стек, мамината лятна манджа, маринована херинга, смокини или шоколад. Но патладжани обичам изключително, точно в този сезон от годината. И точно заради това, оставам с усещането, че непреднамерено се спирам на интересна рецепта с тях точно сега.

image

Изглежда, патладжаните винаги са провокирали интереса ми в този сезон, а от тази рецепта научих за един любопитен продукт, който дори имах късмета да опитам в комбинацията му.

image

Става въпрос за фрика – ранно обрана пшеница, която се изсушава на слънце, а след това се изпича. Зърната може да се запазят цели, но по-често се среща натрошена с различна големина на парчетата. Още докато четях рецептата, бях убедена, че ще се наложи да я заменям с нещо друго подходящо. Потърсих повече информация за фриката, разбрах, че мога да си я поръчам от чужбина, след като толкова много искам да я опитам и все пак вече имах и няколко идеи като алтернатива. За мое улеснение и радост не ми се наложи нито да я поръчвам от чужбина, нито да използвам заместител, защото намерих магазин тук, който да я предлага. Веднага си купих. Нямаше как да пропусна подобно ново изживяване на откритие, непознати вкусове и още много информация за прочитане.

image

Докато варях фриката се разнесоха аромати на печени ядки и опушена сладост. Вече си я представих в комбинация с грилованите патладжани и анасоновия вкус от резенето, и се почуствах удовлетворено от избора на рецепта и ентусиазма ми да продължавам да търся, откривам и опитвам изненадващи съчетания от продукти, които носят богати вкусове. Да живее лятото!

image

Гриловани патладжани със салата от фрика, фенел и млечен дресинг

Рецептата е адаптирана от списание Delicious, в която се използва готова сварена и пакетирана фрика, както и готови консервирани полусушени домати. Използвам идеята от списанието като приготвям сама фриката и сушените доматите, за които давам подробно упътване.

Ако не разполагаш с фрика, може да използваш булгур на нейно място или сварени цели зърна пшеница, спелта или лимец. В този случай те се приготвят според описанието на опаковката. За да остане в салатата ядковият вкус и леката опушеност по-интензивни, както е при фриката, добави малко запечени и натрошени орехи или слънчогледови семена към самата салата.

Тези патладжани със салата от фрика и фенел, заедно с млечния сос с мента и копър прекрасно се съчетават с агнешко месо.

За 4 порции като основно ястие или 6-8 порции като гарнитура.

За патладжаните:

  • 2 средно големи или 3 по-малки патладжана
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • сол

За полусушените домати:

  • 4 дребни домата
  • 3-4 стръка прясна мащерка
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер

За салатата от фрика:

  • 150 г натрошена фрика
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 по-голяма глава резене
  • 1/2 чаена лъжица семена резене, леко запечени в сух тиган и стрити в хаванче
  • 3-4 стръка копър, нарязан на ситно
  • 2-3 стръка прясна мента, нарязана на ситно
  • цялото количество полусушени домати
  • сол и прясно смлян черен пипер

За дресинга:

  • 200 г пълномаслено кисело мляко
  • 2 супени лъжици зехтин
  • сок от 1/2 лимон
  • 3-4 стръка копър, нарязан на ситно
  • 2-3 стръка прясна мента, нарязана на ситно
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Приготвяне на патладжаните

Патладжаните се нарязват по дължина на филии с дебелина 1 см. Поръсват се обилно със сол и се поставят изправени в гевгир за 20-30 минути, за да се отдели горчивият им сок. Изплакват се обилно с вода и се подсушават с кухненска хартия.

В малка купа се смесват зехтинът, чесънът и сол на вкус. С тази смес с помощта на четка се намазват патладжаните от двете страни.

Грил тиган се нагрява на силен котлон. Патладжаните се гриловат на порции от двете страни за 10-12 минути, общо. Прехвърлят се в чиния и се оставят настрана. Хубаво е приготвянето им да започне след като са приготвени полусушените домати и салатата от фрика. Може да се приготвят до 2-3 часа предварително.

Приготвяне на полусушените домати

Фурната се нагрява на 150єC с опция топъл въздух. Доматите се срязват на половини. Изчистват се от дръжките и всяка половина се нарязва на 4 парчета. Семената се отстраняват и доматите се подреждат на един ред в тава върху хартия за печене. Поръсват се със зехтина, мащерката, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се запичат 30 минути. След това време фурната се изключва, вратата ѝ се оставя леко открехната с помощта на дървена лъжица и доматите се оставят да изстинат в нея. Може да се приготвят 2-3 дни предварително. Съхраняват се в хладилник в кутия или буркан. Изваждат се на стайна температура поне 30 минути преди сглобяване на салатата.

Приготвяне на салатата от фрика

Фриката се измива под студена течаща вода. Слага се в тенджера, залива се с достатъчно вода (поне 3 см над нивото на фриката) и се слага на силен котлон да заври. Когато заври котлонът се намалява и фриката се оставя да къкри 12-15 минути, като се опитва периодично за готовност. Трябва да бъде мека, без да е разкашкана. Отцежда се от водата и се оставя да изстине. Може да се свари от предния ден. Съхранява се в кутия в хладилник. Изважда се на стайна температура поне 30 минути преди сглобяване на салатата.

Резенето се почиства от външните листа и се нарязва на филии с дебелина 1 см. Зехтинът се нагрява в голям тиган на умерен към силен котлон. Добавя се резенето и се сотира 10-12 минути като се разбърква често. Може да се приготви до 2-3 часа предварително.

Сотираното резене се прехвърля в голяма купа. Към него се добавят сварената и отцедена фрика, семената резене, копърът, ментата и полусушените домати. Подправят се със сол и прясно смлян черен пипер и се объркват хубаво.

Приготвяне на дресинга

За дресинга всички съставки се смесват и разбъркват хубаво. Може да се приготви от предния ден, като се съхранява в хладилник. Изважда се на стайна температура поне 30 минути преди сглобяване на салатата.

Аранжиране на салатата

Салатата може да се подреди в голяма чиния или плато като се редуват грилованите патладжани, салатата от фрика и дресинга. Ако предпочиташ, може да разбъркаш всичко заедно. Сервира се със стайна температура.

image

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2487109
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930